Klik hier voor meer informatie over pakketten

Echoscopie

Met echografie kijken we naar de baby in je buik op een beeldscherm. Tijdens de zwangerschap worden er een aantal medische echo's gemaakt. De echobeelden zijn duidelijker als je 2 dagen voor de echo je buik niet insmeert met bodylotion en geen doucheschuim gebruikt. 

Wil je vaker kijken? Maak dan een afspraak voor een pretecho.

Eerste echo
Termijnecho
Eerste Trimester SEO
Tweede trimester SEO
Groeiecho
Liggingsecho
Eerste echo

Wanneer: rond 8 weken zwangerschap.

Wat zien we: of er een levend vruchtje in de baarmoeder zit, of het hartje in de vruchtzak klopt, hoe ver je ongeveer bent in de zwangerschap en of het één of meerdere kinderen zijn.

Termijnecho

Wanneer: tussen 10 en 12 weken zwangerschap.
Wat zien we: rond deze periode kunnen we nauwkeurig vaststellen hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Downloads & links

Folder de NIPT
Eerste Trimester SEO

Nieuw!

Wanneer: tussen 12+3 en 14+3weken
Wat zien we: Per september 2021 kan iedere zwangere gebruik maken van een vroege screenende echo. Sommige afwijkingen kunnen al vroeg gezien worden. Deze echo wordt in het wetenschappelijk onderzoek IMITAS uitgevoerd.

Downloads & links

Folder de 13 Wekenecho
Tweede trimester SEO

Wanneer: bij 19-20 weken zwangerschap.

Wat zien we: we checken de ontwikkeling van het kind en de aanleg van de organen. Ook wordt er gekeken naar de groei van het kind, of er voldoende vruchtwater is en of er eventueel sprake is van ernstige aangeboren afwijkingen.

Downloads & links

Folder de 20 Wekenecho
Groeiecho

Wanneer: rond 32 weken zwangerschap (en op indicatie soms vaker).

Wat zien we: de groei van het kind kan worden bepaald door het hoofd, de buik en een bot in het bovenbeen op te meten. We checken ook de hoeveelheid vruchtwater, de placenta en de ligging van het kind.

Liggingsecho

Wanneer: rond 35/36 weken (indien nodig).
Wat zien we: of het kind met het hoofd naar beneden ligt, of niet standaard ligt.

 

Waarom een echo?

Er worden echo’s gemaakt om de termijn van de zwangerschap te bepalen, de groei en de ligging te bepalen, maar ook of er afwijkingen aan de baby zichtbaar zijn.

Echo EZ en CE

Overige informatie

Een echo geeft geen garantie op een gezond kind. Ondanks dat wij onze uiterste best doen, kan het zijn dat sommige afwijkingen niet zichtbaar zijn op een echo. Afwijkingen worden altijd aan jullie medegedeeld. Hiervoor hebben wij jullie toestemming nodig.

Tarieven

Alle medische echo's die door de verloskundigen worden aangevraagd, worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat een feest om te zien hoe je groeit tot je eigen ik.

Echoscopie

Veelgestelde vragen

Hoe bereid ik me voor op een echo?

Wordt de echo vóór 13 weken zwangerschap gemaakt, plas dan de laatste 2 uur voor de echo niet zodat je blaas gevuld is. Extra drinken is niet nodig. De echobeelden zijn duidelijker als je 2 dagen voor de echo je buik niet insmeert met bodylotion en geen doucheschuim gebruikt. 

Wat gebeurt er tijdens een echo?

Er wordt een transducer – een soort camera – tegen je buik gehouden. Met behulp van geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van de inwendige structuren van het menselijk lichaam. Zo kan de baby in de baarmoeder worden gezien. Van dit onderzoek heb je geen last.

 

Echo’s die zeer vroeg in de zwangerschap gemaakt worden, zijn vrijwel altijd inwendig, via de vagina.

Mag ik filmen tijdens de echo?

Nee. De echo's die wij plannen hebben een medisch doel, hier mogen geen foto's of filmpjes van gemaakt worden. 

Mogen er meerdere personen mee naar de echo?

Kom samen met je partner, maar laat kleine kinderen en/of anderen thuis.

Natuurlijk is het leuk om naar je ongeboren kind te kijken. Echter de echo’s die wij aanvragen hebben een medische reden. Mochten er afwijkingen worden gezien, dan kunnen wij direct ingaan op jullie vragen en uitleg geven over verwijzing voor behandel -of begeleidingsplan. 

We vragen jullie begrip hiervoor, een medische echo maken en uitleggen vergt nauwkeurigheid en concentratie. Drukte of afleiding op de kamer kunnen de kwaliteit beïnvloeden. Wil je een pretecho laten maken, dan mag je naast jezelf nog 4 personen meenemen. 

Maken jullie ook pretecho's?

Ja. Bij Belle Vie worden zeker pretecho's gemaakt op onze eigen hoofdlocatie. Zowel 2D echo's als 3/4D echo's zijn mogelijk.

 

Plan je eigen moment.

 

Een pretecho maak je vooral omdat het leuk is om naar je kind te kijken of om erachter te komen wat het geslacht van je kind is. Bij pretecho’s mogen wel meerdere personen aanwezig zijn, mits de coronamaatregelen dit toelaten.

 

Het maken van een afspraak kan via onze assistenten. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30u - 16.30u bereikbaar op 073 521 07 64

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze