Anticonceptie

Anticonceptie

Het is verstandig om al in de zwangerschap na te denken over welke vorm van anticonceptie je zou willen gebruiken na de bevalling. Na de kraamtijd en bij de nacontrole zullen wij dit onderwerp in ieder geval met jullie bespreken. 
Wij begeleiden je bij de keuze welke methode van anticonceptie het beste bij je past. Ook kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal of voorschrijven van de pil. 
Lees ook de folder  "Anticonceptie"

Anticonceptieconsult

Om anticonceptie (de pil of het spiraal) te kunnen voorschrijven is specifieke informatie nodig. We nemen de tijd om dit met je door te spreken tijdens de nacontrole, deze vindt plaats vanaf vier tot zes weken na je bevalling.

We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn over de diverse anticonceptiemethoden, welke vorm je voorkeur heeft en of er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op bepaalde vormen van anticonceptie.

Als je (nog) borstvoeding geeft zijn er verschillende manieren van anticonceptie mogelijk. Samen met jou bespreken we deze en maak jij je persoonlijke keuze.

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor orale anticonceptie (de pil) kunnen wij het recept voorschrijven. Je kunt altijd contact met ons opnemen in geval van vragen of problemen. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode.

Wanneer je na het consult kiest voor het hormoonspiraal Kyleena of Mirena dan schrijven wij een recept voor, hiermee haal je zelf het spiraal bij je apotheek op.
Kies je voor een hormoonvrij ofwel koperspiraal, de T-Safe, dan bestel je deze eenvoudig zelf via de website.
Het spiraal moet je meestal zelf betalen.

Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk een vergoeding voor het spiraal krijgt. Ook voor de vergoeding van het plaatsen van de spiraal verzoeken we je zelf na te gaan bij je verzekering of dit vergoed wordt indien de verloskundige de plaatsing doet. Zo kom je niet voor onverwachte kosten!

Plaatsing spiraal

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf 12 weken na de bevalling of keizersnede kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en de baarmoeder weer voldoende hersteld na je bevalling.

Vóór de plaatsing meten we je bloeddruk, gewicht en hebben vragen over je medische voorgeschiedenis. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit duurt een paar minuten en is iets gevoelig. We adviseren je daarom ongeveer een half uur tot een uur van te voren 1000 mg paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, hetgeen meestal onschuldig en van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking van het spiraal verwijzen we naar de bijsluiter.

Nacontrole

Ongeveer binnen zes weken bieden we je een echo aan, deze wordt vaginaal verricht om te bepalen of de spiraal op de juiste plaats zit.
Je ontvangt van ons een kaartje met gegevens over de plaatsing en tot wanneer de spiraal mag blijven zitten, bewaar deze goed. 

De eerste dag raden we gemeenschap af en gebruik in de eerste week extra bescherming tegen zwangerschap. Hierna werkt het spiraal optimaal.

Spiraal verwijderen

Je kunt bij ons ook terecht voor het verwijderen van je spiraal. Maak hiervoor een afspraak via onze assistente.
Wil je tegelijk een nieuwe spiraal laten plaatsen, dan verzoeken we je dit kenbaar te maken zodat we van te voren een recept kunnen uitschrijven bij hormoonspiraal, of laten aanvragen bij koperspiraal.

Tarieven

De kosten voor plaatsing en de controle-echo zes weken na plaatsing van de spiraal bedraagt in 2019 € 63,53

Kosten voor verwijderen spiraal 2019 € 63,53 (in vergoedingsysteem opgenomen)

Deze zorg wordt door de meeste zorgverzekeringen vergoed, vraag dit eventueel vooraf na. Wij zullen de rekening rechtstreeks declareren bij je zorgverzekering. Indien jouw verzekering deze kosten niet vergoed, dan ontvang je zelf de rekening.

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.