Echo.png

Echo

Met echografie is het mogelijk om de ongeboren baby zichtbaar te maken op een beeldscherm. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat echo-onderzoek onschadelijk is voor moeder en kind. 

De echo's worden gemaakt op onze hoofdlocatie op de Rodenborchweg 4 in Rosmalen door een van de verloskundigen of door Hanneke Hermans, allen gecertificeerde echoscopisten.
We beschikken over de nieuwste apparatuur en maken zelf de SEO (19-20 weken echo). Er worden echo’s gemaakt voor de termijn, de groei en eventueel ligging van je kind. 

Een echo geeft geen garantie op een gezond kind. Ondanks dat wij onze uiterste best doen, kan het zijn dat sommige afwijkingen niet zichtbaar zijn. Afwijkingen worden altijd aan jullie medegedeeld. Hiervoor hebben wij jullie toestemming nodig.

Alle medische echo's (d.w.z. door de verloskundigen aangevraagd) worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het is niet verplicht echo's te laten maken, uiteraard raden we het iedere zwangere wel aan. 

Wij verzoeken je dit formulier uit te printen en ingevuld mee te brengen naar je eerste echo.

Miniatuur toestemming echo.PNG Toestemmingsformulier echoscopischonderzoek

Hoe bereid je je voor? 

Een volle blaas is niet noodzakelijk, wel graag de laatste 2 uur voor de echo niet plassen. Extra drinken hoeft dan niet. De echobeelden zijn duidelijker als je 2 dagen voor de echo je buik niet insmeert met bodylotion en geen doucheschuim gebruikt. 

Wat gebeurt er tijdens een echo? 

Van het onderzoek ondervind je geen hinder. Het enige wat wordt gevoeld is de "transducer" (een soort camera die tegen je buik wordt gehouden). Dit gebeurt door middel van ultrageluid techniek, dit zijn hoog frequente golven die door ons niet gehoord kunnen worden. Met behulp van deze geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van de inwendige structuren van het menselijk lichaam. Zo kan de baby in de baarmoeder worden gezien. 

Bij een zeer vroege zwangerschap kan het nodig zijn om inwendig, via de vagina, de echo te maken. 

Wanneer echo maken.png

Medische echo's

De eerste echo

Deze wordt gemaakt rond 8 weken. Er wordt gekeken of de zwangerschap intact is en of het hartje klopt. 

De termijnecho

Rond 12 weken wordt nogmaals de zwangerschap bevestigd en stellen we de uitgerekende datum definitief vast. 

Indien je kiest voor de combinatietest, wordt de termijnecho op de praktijk verricht. Voor de nekplooimeting en het bloedprikken verwijzen we je naar het DvU. 

Je ontvangt van ons bij de eerste echo een folder over dit onderzoek en indien gewenst uitgebreide informatie tijdens het intake gesprek. De kosten van de combinatietest worden niet vergoed uit de basiszorgverzekering.  

Meer informatie vind je op www.rivm.nl/zwangerschapsscreening

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) 

Deze echo vindt plaats rond 19 weken. Hierbij wordt uitgebreid naar de groei en ontwikkeling van de organen van het kind gekeken en de plaats van de placenta. Het kan zijn dat er bijzonderheden worden gezien tijdens dit onderzoek. Deze worden altijd vermeld. Als verder onderzoek nodig is verwijzen wij jullie door naar de gynaecoloog. Hanneke Hermans maakt de SEO, zij is hiervoor specifiek opgeleid. 

folder SEO 2016.PNG SEO folder

Groei-echo

Rond 32 weken zwangerschap wordt een echo gemaakt om de groei van het kind te bepalen. Tevens kijken we naar de plaats en ontwikkeling van de placenta. 

Mochten er verder in de loop van de zwangerschap andere medische redenen zijn om een echo te maken, dan worden die door ons aangevraagd.

Tijdens de medische echo's mogen geen filmopnamen gemaakt worden door jullie zelf.

De echo is een medisch onderzoek, wij raden aan om dit samen te ondergaan. Mochten er afwijkingen worden gezien dan kunnen wij direct in gaan op jullie vragen en uitleg geven over verwijzing voor behandel -of begeleidingsplan. Laat anderen of kleine kinderen liever thuis.

Natuurlijk is het heel leuk om naar je ongeboren kind te kijken. Echter de echo’s die wij aanvragen hebben een medische reden. Wij vragen je samen met je partner te komen, één extra persoon is toegestaan. We vragen jullie begrip hiervoor, een medische echo maken en uitleggen vergt nauwkeurigheid en concentratie. Drukte of afleiding op de kamer kunnen de kwaliteit beinvloeden.

Pretecho

Wil je uitgebreid je kind bekijken, zonder medische reden?  Vind je het leuk om anderen mee te nemen en te laten genieten van jullie ongeboren kindje? Maak dan een afspraak bij Hanneke Hermans www.echografieprenataal.nl

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.