Fasen van de bevalling

De ontsluitingsfase

In het begin zijn de weeën goed op te vangen, vaak nog onregelmatig, duren niet zo lang en zijn niet intensief. Daarna worden de weeën regelmatiger en nemen met name in kracht toe. Als je iedere 3-4 minuten sterke weeën hebt die 60 tot 90 seconden aanhouden, heb je goede weeën. Zolang je het goed kunt volhouden kun je afwachten en bel je als de weeën moeilijk zijn op te vangen.
De normale ontsluiting bij een eerste kindje mag 12 tot 18 uur duren, bij een volgende bevalling gaat het meestal sneller. Globaal verloopt deze fase als volgt:

0-3 cm: dit noemt men de latente fase, de weeën zijn goed op te vangen, wel even wennen!

3-5 cm: hier begint de actieve fase, de weeën worden krachtiger, soms verlies je wat slijm en bloed, je bevalling zal niet meer stoppen. Als deze fase wat traag verloopt kunnen we nu de vliezen breken om deze fase te versnellen en de bevalling te bespoedigen.

5-8 cm: de weeën zijn zwaar om op te vangen, je moet je goed concentreren.

8-10 cm: je bent er bijna, de weeën zijn zeer heftig en je krijgt het gevoel dat je het niet meer aankunt. Nu volhouden, hoe moeilijk het ook is!

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Meestal beginnen de weeën dan binnen 24 uur. Het is belangrijk om altijd te kijken of het vruchtwater helder is. Er kunnen wat vlokjes in drijven of het kan rozig van kleur zijn. Bij gebroken vliezen overdag bel je ons om dit te melden. Gebeurt het ‘s nachts en is het vruchtwater helder, probeer nog wat te slapen en bel ons ’s ochtends.
Als het vruchtwater groen, bruin of bloederig is, bel ons dan direct.

Normale verschijnselen tijdens de bevalling

Slijm en bloedverlies: dit noemen we tekenen. Is het meer dan een menstruatie bel ons dan.

Overgeven: je maag kan op dat moment het voedsel niet verteren, omdat je lichaam met iets anders bezig is.

Krampen in de benen en kuiten, goed strekken en masseren kan dan helpen. Zorg ook dat je voldoende drinkt.

Bibberen dit komt door de spanning, inspanning en de veranderende hormonen

De uitdrijvingsfase

Wanneer de baarmoedermond volledig geopend is, begint de uitdrijvingsfase. Over het algemeen krijg je een enorme druk op je anus (het gevoel dat je moet poepen) en dat je de weeën niet meer weg kunt puffen. De buikreflex gaat een rol spelen en daar moet je aan mee doen, of je wilt of niet.
Probeer zowel geestelijk als lichamelijk over te schakelen op deze uitdrijvingsfase. De verloskundige zal je coachen tot de baby geboren is.
Bij een eerste bevalling mag je ongeveer een uur persen, bij een volgende zal de uitdrijving sneller verlopen.

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.