Hieronder willen we een aantal items aan bod laten komen zoals voeding, sporten en leefwijze, seksualiteit, toxoplasmose en listeriose en roken, alcohol en drugs.

Voeding

Eten voor twee tijdens je zwangerschap is niet nodig. Wel is het belangrijk om vers,gezond en gevarieerd te eten. Tijdens je zwangerschap kun je vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. Het voedingscentrum geeft informatie over het eten van rauw melkse kazen, rauw vlees en leverproducten. Als je naast de normale zwangerschapskilo's niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en ben je na de zwangerschap snel weer op je oude gewicht. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien. Varieer vooral volop met groente en fruit om alle voedingsstoffen in groente- en fruit binnen te krijgen. Afvallen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wil je vasten of ben je vegetariër? Bespreek het met je verloskundige. Sommige producten kun je tijdens de zwangerschap beter laten staan, check eenvoudig in de Zwangerhap wat wel en niet aanbevolen wordt.

Calcium 
Tijdens je zwangerschap heb je voldoende calcium nodig. Het kindje in je buik snoept namelijk via jouw bloed mee van het calcium dat je binnenkrijgt. Je zwangere lijf past zich hier wel op aan door twee keer zoveel calcium uit de voeding op te nemen en door minder ervan uit te scheiden via de urine. Door deze efficiënte maatregelen van je lichaam is de aanbevolen dagelijks hoeveelheid voor zwangere vrouwen niet anders dan voor niet-zwangere vrouwen. Dit blijft 1000 mg per dag.
Om ervoor te zorgen dat de botopbouw en skeletgroei van je baby goed verlopen, is het wel belangrijk om dagelijks aan deze 1000 mg calcium te komen. Niet alleen voor je baby, maar ook voor het behoud van jouw eigen botten en gebit is het goed om erop te letten dat je voldoende calcium binnenkrijgt. Suppletie van calcium is niet nodig, als je genoeg zuivelproducten eet of drinkt. Met 300-450 milliliter aan melkproducten en 40 gram kaas zit je al gauw goed. Dit komt neer 2 á 3 porties melk of yoghurt en 2 boterhammen met kaas.

Check zelf je calcium-inname.

calcium.PNG Calciummeter

Gezond zwanger

 

Sporten
In de zwangerschap is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je gewend bent om te sporten, kun je hier rustig mee doorgaan. Verminder of stop op tijd als je merkt dat je klachten krijgt.

Bewust met je lichaam bezig zijn is goed en daarom raden we ook een zwangerschapscursus aan. Om goed uitgerust en ontspannen aan je bevalling te beginnen, adviseren we 6 weken voor de bevalling te stoppen met werken. Soms is het nodig om eerder het werken af te bouwen om een goede gezondheid van jou en je baby te waarborgen.

Toxoplasmose en listeriose

Toxoplasmose is een parasitaire infectie die je kunt voorkomen door:

  • zelf geen kattenbakken schoonmaken
  • met handschoenen aan tuinieren
  • geen rauw of halfrauw vlees eten zoals biefstuk, rosbief of filet american
  • groenten en fruit goed wassen

 

Listeriose is een bacteriële infectie die je kunt voorkomen door geen zachte kazen te eten die van rauwe melk zijn gemaakt, op de verpakking staat au lait cru.
Verder moet je geen producten eten die langere tijd in de koelkast hebben gestaan, zoals kip, groente of vis. Deze aandoeningen kunnen in de zwangerschap bij de baby blind- en doofheid veroorzaken.

Medicijnen

Wanneer je gewend bent om bepaalde medicijnen te gebruiken, zul je die tijdens de zwangerschap meestal gewoon door kunnen gebruiken. Van een aantal weten we dat het schadelijk kan zijn voor het ongeboren kindje. Overleg altijd met je verloskundige of je door kunt gaan met je medicijnen.

Seksualiteit

De beleving van seksualiteit kan sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben meer zin in gemeenschap tijdens de zwangerschap, andere vrouwen veel minder dan normaal.
Gemeenschap hebben kan geen kwaad in de zwangerschap. Alleen indien er sprake is van vaginaal bloedverlies en/of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden. Gemeenschap kan soms ook wel eens de oorzaak zijn van een beetje bloedverlies. Dit kan geen kwaad in de zwangerschap, maar neem toch even contact op met ons.
Wanneer je negatieve seksuele ervaringen hebt of moeite met een inwendig onderzoek hebt, is het goed om dit bespreekbaar te maken (hoe moeilijk dit ook is). Wij zullen hier tijdens de begeleiding van je zwangerschap en bevalling rekening mee houden.

Roken, alcohol en drugs

Iedereen weet dat roken, alcohol en drugsgebruik ongezonde gewoontes zijn. Het is goed om hiermee te stoppen al voor de zwangerschap. Dit geldt voor beide partners. Roken tijdens de zwangerschap brengt risico's met zich mee. Over een aantal risico's heb je misschien al wel gehoord. De belangrijkste risico's op een rijtje. Als je rookt tijdens je zwangerschap heb je:

  • meer kans op een miskraam
  • meer kans dat de mond of de voetjes van de baby niet normaal zijn
  • meer kans dat de baby te vroeg wordt geboren
  • meer kans op een laag geboortegewicht
  • meer kans op wiegedood

 

Meeroken al is het maar weinig geeft veel schade, 85% van de rook komt in de omgeving terecht. Die adem jij ook in en komt bij je kind terecht.

Indien je rookt zijn wij verplicht een begeleidingsprogramma met je te starten, de V-mis.

Raadpleeg je huisarts voor hulp en advies. Zie ook www.rokeninfo.nl of www.rookvrijallebei.nl

In de zwangerschap blijkt 35-50 procent van de vrouwen af en toe een glas alcohol te drinken. Het advies van de Gezondheidsraad is om helemaal geen alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap en borstvoeding periode.

Drugs worden helemaal ontraden tijdens je zwangerschap. Het kan moeilijk zijn om niet te gebruiken. Probeer het bij ons bespreekbaar te maken. Geef duidelijk aan wat je gebuikt zodat wij voor optimale zorg rondom de geboorte van je kind kunnen zorgen. 

Voor meer informatie: 

miniatuur zwanger 2016.PNG Folder Zwanger!

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.