Hoofd- of stuitligging

De meest ideale positie waarin een kindje geboren kan worden is een hoofdligging, echter is dat niet altijd het geval. Rond 35 weken gaat het kind meestal met het hoofdje naar beneden liggen.  Het kind kan ook met de stuit naar beneden gaan liggen, dit blijkt bij ongeveer 4% van de zwangerschappen rond 35 weken, het geval te zijn.

Wanneer je kindje in stuit ligt, kun je ervoor kiezen om het kindje uitwendig met de hand te laten draaien. Dit heet een uitwendige versie.
Het vindt plaats in het ziekenhuis en wordt gedaan door een speciaal opgeleide verloskundige en gynaecoloog.

Andere methoden om het kind te stimuleren om in hoofdligging te gaan liggen zijn, “kwispelen” een houding op handen en knieën waarbij je het kind wiegt in je lichaam. Ook worden moxa-therapie, accupunctuur of voetzoolreflextherapie toe gepast. Wil je hiervan gebruik maken, ga ze dan vanaf 30 weken proberen.

Wat gebeurt er bij een uitwendige versie ?

Je ligt op een bed of onderzoeksbank. Voordat men het draaien begint, controleert men de harttonen en de ligging van het kind. Het is belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk ligt en je buikspieren niet aanspant. Soms is een kussen onder je knieën prettig. De gynaecoloog en verloskundige pakken het kind aan de buitenkant vast bij het hoofdje en billen. Hierbij probeert men de stuit van het kind uit het bekken te halen. De andere collega probeert het hoofdje naar voren te bewegen. Hierdoor komt het even dwars in de buik te liggen. Daarna begeleiden we het verder zodat het hoofdje naar beneden komt te liggen.  Op deze wijze duikelt het kind tot het met het hoofd beneden ligt. Na afloop controleert men opnieuw de conditie van het kind. Dit gebeurt met een CTG dat de harttonen van het kind registreert. De duur van de versie is verschillend. Soms duurt een versie 30 seconden, soms meerdere minuten. Als de eerste versiepoging niet lukt, proberen we soms een tweede keer te draaien. Dit hangt af van de conditie van het kind en of we denken dat de versie kans van slagen heeft. We starten de tweede versie na een aantal minuten van ontspanning. Voor sommige vrouwen is het draaien gevoelig. Mocht het te gevoelig zijn dan mag je altijd vragen de poging te stoppen. We maken na afloop nog gedurende 30 minuten een CTG. Soms is het nodig dat we de hartslag van het kind langer in de gaten moeten houden. Wanneer de Rhesus factor van je bloedgroep negatief is en je kind Rhesus positief is dan krijg je een injectie met Anti-D.

Bij welke zwangerschapsduur wordt een uitwendige versie gedaan?

De meest geschikte zwangerschapsduur is rond 36 weken. Soms kan het raadzaam zijn dit eerder te doen, bv. als het je eerste kindje is, je een strakke buik hebt of als er niet zoveel vruchtwater meer is.

Als er juist veel vruchtwater is of als de stuitligging pas laat ontdekt wordt, draait men het kind ook nog later in de zwangerschap. Te vroeg draaien heeft als nadeel dat het kindje weer terug kan draaien. Bovendien draaien veel kinderen voor 36 weken uit zichzelf nog wel.

Wij werken nauw samen met het versieteam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Bekijk ook het filmpje.

miniatuur versiespreekuur.PNG Folder Versiespreekuur

Hoe vaak lukt een uitwendige versie?

Of het zal lukken is afhankelijk van een aantal factoren:

Is het je eerste of meerdere zwangerschap?
Hoeveel vruchtwater is er aanwezig?
Hoe ver ben je zwanger?
Waar ligt de placenta. Ligt deze op de voorwand dan is het moeilijker om het kindje vast te pakken.

Ongeveer 50 procent van het totaal aantal versies lukt. Hierbij gaat het  wel voor het grootste gedeelte over een tweede of meerdere zwangerschap.

Zijn er gevaren voor het kind bij de uitwendige versie ?

Voor de moeder zijn er geen gezondheidsgevaren. Je buik kan door het harde duwen wel een paar dagen gevoelig of pijnlijk zijn. Dit is vervelend, maar kan geen kwaad.
Voor het kind zijn er in de regel geen levensbedreigende gezondheidsgevaren. Bij minder dan 10 procent van de kinderen zijn de harttonen na het draaien tijdelijk wat langzamer. Daarom controleert men ze na afloop nauwkeurig. Bijna altijd worden ze vanzelf weer normaal. Een enkele keer (minder dan 1 procent) treden er complicaties op en is het nodig om direct een keizersnede te doen.

Bijzondere situaties

Bij een tweeling zwangerschap, ernstig verhoogde bloeddruk, ernstige groeiachterstand van het kind, veel te weinig vruchtwater of een litteken in de baarmoeder, zal er geen versie geadviseerd worden.

Afhankelijk van je bloedgroep kan het nodig zijn dat je een injectie met anti-D krijgt, of het nu gelukt is om het kind te draaien of niet.

Als het gelukt is om het kind te draaien mag je gewoon bij ons onder controle blijven en bevallen. Indien je kind in stuit blijft liggen neemt de gynaecoloog vanaf 37 weken de controles over en zal het verdere verloop met je bespreken.

Zie ook www.stuitlig.nl

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.