Klik hier voor meer informatie over pakketten

Kraambed

Gefeliciteerd jullie kindje is geboren. De kraamtijd is een belangrijke tijd voor de binding tussen kind en ouders. Een tijd van wennen aan elkaar en leren verzorgen. Al met al is het vaak een emotionele en indrukwekkende tijd. Dit komt niet alleen omdat de bevalling vaak vermoeiend was en de baby jullie als nieuwe ouders nogal eens uit de slaap houdt, maar ook omdat de hormonen nog door het lijf van de moeder gieren. Belangrijk is om op jullie gevoel te vertrouwen en in deze dagen hiervoor ook de tijd te nemen.

Kraamtijd

De kraamverzorgende helpt jullie thuis bij de verzorging en voeding van je kind. Zij voert  dagelijks de lichamelijke controles bij jullie uit. De verloskundige is eindverantwoordelijk voor de medische controles en komt dan ook regelmatig langs voor begeleiding in de eerste week. We willen graag weten hoe het lichamelijk en emotioneel met jou en je kind gaat. Er is gelegenheid om na te praten over de bevalling. Eventuele vragen kun je altijd met ons bespreken. Acht tot veertien dagen na de bevalling sluiten we het kraambed af en komen we niet standaard meer op huisbezoek. Maar onthoud dat we ook nu 24 uur per dag bereikbaar zijn. Heb je vragen of ben je ongerust, dan mag je ons altijd bellen. Zes weken na de geboorte van je kind zien we je graag nog een keer op onze praktijk voor de nacontrole.

EZ aanbellen kraamvisite

Kraambed van dag tot dag

Kraambed | dag 1
Kraambed | dag 2
Kraambed | dag 3
Kraambed | dag 4
kraambed | dag 5
Kraambed | dag 6 - 8
Kraambed | dag 1

Adrenaline van bevalling

Dag 1 is de dag waarop je bent bevallen. Tijdens de bevalling maakt je lichaam adrenaline aan, waardoor je energie krijgt. Adrenaline blijft nog even in je bloed zitten na de bevalling, hierdoor voel je goed en vol energie. In de uren na de bevalling ebt dit gevoel weg en voel je aan je lichaam dat je moe en slap wordt. Doe het dus rustig aan en neem de tijd om te herstellen!

Bloedverlies na de bevalling
De eerste dag na de bevalling heb je vaak ruim bloedverlies. Je kunt ook stolsels verliezen, deze kunnen best groot zijn; soms zo groot als een vuist. Als je meer dan één vol kraamverband bloed per half uur verliest, moet je ons bellen op 06 53548631.

Plassen na de bevalling
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling geplast hebt. Als dit niet lukt, bel je ons op 06 53548631. Het kan wat prikken als je plast, daarom is het belangrijk dat je goed spoelt met lauw water tijdens het plassen. Zet een kan om te spoelen op het toilet of plas de eerste dagen onder de douche.

Douchen na de bevalling
Binnen een aantal uur na de bevalling is het lekker om te douchen. Doe dat rustig en voorzichtig, onder begeleiding van je kraamverzorgende. Soms adviseert zij of je verloskundige om het douchen nog even uit te stellen. Zorg in ieder geval dat je vooraf wat gegeten hebt (beschuit met muisjes bijvoorbeeld).

De eerste dag 
Het eerste uur na de bevalling is jullie kindje heel helder en alert. Van dit moment wordt gebruik gemaakt om je kindje (aan de borst) te laten drinken. Na deze voeding valt je kindje meestal in een diepe slaap. De eerste dag kan je kindje wat misselijk zijn. Het gezichtje is vaak nog wat gezwollen. Soms heeft het hoofdje van je kind een wat puntige vorm van de bevalling, na een paar dagen verdwijnt dit vanzelf.

Voeding baby
Probeer je kindje iedere 3 uur voeding te geven. De kraamverzorgende helpt je hierbij. De signalen van honger leer je tijdens de eerste dagen van het kraambed.

Ontlasting baby
De eerste poep van je kind is zwart en plakkerig, dit heet meconium. Bewaar de eerste dagen alle luiers. De kraamverzorgende kan dan nakijken hoeveel je kind poept en plast. Bij het verschonen controleert je elke keer de temperatuur. De temperatuur moet tussen de 36.5 en 37.5 graden zijn. Overleg bij een lagere of hogere temperatuur met de kraamverzorgende of verloskundige.

Kraambed | dag 2

Stijf na bevalling
De eerste nacht na de bevalling is achter de rug, hopelijk hebben jullie wat kunnen slapen. Je voelt je vandaag waarschijnlijk stijf en moe. De hechtingen zijn nog gevoelig en beurs. Zorg dat je niet te veel bezoek krijgt, zodat jullie goed kunnen uitrusten van alle gebeurtenissen. Probeer iedere middag van 13.00 tot 15.00 uur te rusten op bed.

Baby in bad
Je  kindje gaat nu waarschijnlijk beter drinken en is minder misselijk. Vandaag gaat je kind voor het eerst in bad. De kraamverzorgende laat zien hoe je dit het beste doet.

Baby aangeven
Vergeet niet dat de aangifte bij de gemeente binnen 3 werkdagen na de geboorte moet gebeuren!

Kraambed | dag 3

Dag 3 is aangebroken, vandaag voel je weer wat veranderingen aan je lichaam.

Borstvoeding
Waarschijnlijk worden je borsten al wat voller. De borstvoeding begint op gang te komen. Als je geen borstvoeding geeft, merk je toch ook dat je borsten voller worden.

Hechtingen
Ben je na de bevalling gehecht? Dan kunnen je hechtingen wat gaan trekken. De kraamverzorgende controleert iedere dag of de hechtingen goed genezen.

Emoties na bevalling
Het is heel normaal als je een dag of twee emotioneel bent. Misschien moet je huilen om de kleinste dingen, dit noemen we ‘kraamtranen’ en komt door de hormonen. Als je je langer dan een paar dagen emotioneel niet goed voelt, geef dit dan aan bij je kraamverzorgende of de verloskundige. 

Baby gaat geel zien
Het is mogelijk dat je baby een beetje geel gaat zien. Dit komt doordat de lever het afbraakproduct van de rode bloedcellen nog niet goed kan verwerken. Dit is niet erg, zolang het niet te veel is. De kraamverzorgster houdt dit mee in de gaten. Het is belangrijk dat je baby zijn/haar wakkere en alerte momenten heeft. Als de verloskundige of kraamverzorgster twijfelt over de mate van geel zien, laat ze het bloed van je baby testen.

Ontlasting baby verandert
Vanaf vandaag verandert de poep van je kindje van kleur. Deze wordt vaak wat groener en dunner. Het is nu geen meconium meer.

Baby valt af
De eerste dagen valt je baby wat af, dit is normaal. De kraamverzorgster weegt de baby iedere dag en overlegt bij teveel gewichtsafname met de verloskundige.

Kraambed | dag 4

Ontlasting na bevalling
Vandaag heb je waarschijnlijk voor het eerst weer ontlasting na de bevalling. Daar zien veel vrouwen tegenop, vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf blijkt dit vaak heel erg mee te vallen. Veel drinken is hierbij belangrijk: want dan blijft de ontlasting zacht.

Stuwing
De meeste kraamvrouwen krijgen vandaag last van stuwing; je borsten zijn dan heel vol en gespannen, dit kan pijnlijk zijn. Misschien heb je er wat verhoging bij, dat is normaal. Leg, als je borstvoeding geeft, regelmatig aan en laat je borsten goed leegdrinken. Het koelen van de borsten geeft verlichting en het gebruik van witte koolbladeren in je bh werkt ook goed. Draag de periode dat je stuwing hebt een goede bh en gebruikt zo nodig paracetamol.

kraambed | dag 5

Kraamhulp
Na vijf dagen is alles een beetje meer gewend. Je voelt je waarschijnlijk weer wat fitter, maar doe het nog steeds rustig aan. Je kraamdagen zijn er om uit te rusten, zeker als de kraamverzorgende er nog is.

Borstvoeding op gang
Als je borstvoeding geeft, is deze nu meestal goed op gang. Vanaf vandaag gaat de baby waarschijnlijk weer groeien.

Hielprik en gehoortest
De hielprik (onderzoek naar een stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening) en gehoortest vinden vandaag plaats, tenzij de 5e dag in het weekend valt, dan komt men hier maandag voor langs. GGD voert deze testen uit.

Voor meer informatie kun je de folder ‘Hielprikscreening en Gehoorscreening’ lezen.

Kraambed | dag 6 - 8

Hechtingen bevalling

Je eventuele hechtingen lossen in principe vanzelf op. Meestal hoeven ze dus niet verwijderd te worden. Als je er last van hebt, kan de verloskundige deze verwijderen vanaf dag 6. Het bloedverlies wat je hebt, is nu vaak ook een heel stuk minder.

Ervaringen bevalling
Aan het einde van het kraambed komt de verloskundige voor het laatst bij je langs. Dan bespreekt ze met je hoe je de afgelopen tijd hebt ervaren en wat je van de zorg vond.

Vitamine K en vitamine D
Als je borstvoeding geeft, zult je vanaf de 8e dag vitamine K en D aan je kindje moeten geven. Deze vitamine K en vitamine D druppeltjes koop je bij de drogist of apotheek.
Geef je flesvoeding dan hoeft je alleen vanaf de 8e dag vitamine D te geven aan uw kindje, omdat vitamine K al aan flesvoeding toegevoegd is.

Anticonceptie na bevalling
Verder bespreken we met je de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Al vrij snel naar je bevalling ben je weer vruchtbaar. Meer informatie over anticonceptie na de bevalling kunt je alvast vinden op www.anticonceptie.nl.

 

Zes weken na de geboorte van je kind zien we je graag nog een keer op onze praktijk voor de nacontrole.

Er is niet één manier om een perfecte moeder te zijn, maar er zijn miljoenen manieren om een goede moeder te zijn !

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van kraamzorg?

Het is belangrijk vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. De kraamverzorgende komt bij jullie thuis na de bevalling en let op de gezondheid van moeder en baby. Ze helpt je met de verzorging van je baby, het geven van borstvoeding en neemt tijdelijk een aantal huishoudelijke taken over. Ze houdt voor de verloskundige een dossier bij. De kraamzorg wordt verspreid over een aantal dagen, zodat de kraamverzorgende een aantal uren per dag bij jullie is. 

Hoe lang duurt een kraambed periode?

In principe duurt een kraamtijd 8 dagen, indien medisch noodzakelijk wordt soms de kraamtijd verlengd tot 10 dagen. De hoeveelheid uren kraamzorg die je krijgt hangt af van je verzekering en je medische situatie. 

Ik voel me emotioneel na de bevalling. Is dit normaal?

Het is heel normaal als je een dag of twee emotioneel bent. Misschien moet je huilen om de kleinste dingen, dit noemen we ‘kraamtranen’ en komt door de hormonen. Als je langer dan een paar dagen emotioneel niet goed voelt, geef dit dan aan bij je kraamverzorgende of de verloskundige. 

Mijn baby gaat geel zien. Wat kan ik het beste doen?

Het is mogelijk dat je baby een beetje geel gaat zien. Dit komt doordat de lever het afbraakproduct van de rode bloedcellen nog niet goed kan verwerken. Dit is niet erg, zolang het niet te veel is. De kraamverzorgster houdt dit mee in de gaten. Het is belangrijk dat je baby zijn/haar wakkere en alerte momenten heeft. Als de verloskundige of kraamverzorgster twijfelt over de mate van geel zien, laat ze het bloed van je baby testen.

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze