Miskraam

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Bij de helft van deze vrouwen is na enkele dagen het bloedverlies gestopt en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft van de vrouwen kan er sprake zijn van een miskraam. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Oorzaak van een miskraam

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een aanlegstoornis of een afwijking van de vrucht. Meestal is dit een chromosomale afwijking die bij de bevruchting is ontstaan. De vrucht kan door deze afwijking niet meer groeien en wordt afgestoten. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanningen, zoals bv vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden.

Wat zijn de verschijnselen van een miskraam?

De zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en misselijkheid kunnen afnemen.
Bloedverlies wat binnen enkele uren tot dagen kan toenemen en kortdurend hevig kan zijn.
Het vruchtje verliezen in de vorm van stolsel en stukjes weefsel of een doorzichtig zakje.
Menstruatieachtige of weeën-achtige pijn.
Soms wordt er een echo gemaakt en ontdekt men dan dat het vruchtje niet meer leeft.

Echo onderzoek

Wanneer je belt met vaginaal bloedverlies vroeg in de zwangerschap zullen we altijd vragen naar de hoeveelheid bloedverlies, buikpijnklachten en eventuele andere klachten.
Afhankelijk van de bevindingen proberen we zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een echo om te kijken of het vruchtje nog leeft. Heel vroeg in de zwangerschap kan een echo het best via de vagina worden uitgevoerd. Later kan dit ook via de buikwand. Pas vanaf 7 weken zwangerschap is op de echo te zien of het hartje van de vrucht klopt.

Wat kun je doen?

Afwachten: meestal wordt het vruchtje binnen twee weken afgestoten na het begin van de bloeding, maar het kan ook langer duren. Bedenk voor jezelf hoelang je eventueel af wil wachten en maak dat kenbaar aan de verloskundige. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad. Als je later besluit toch een curettage te willen kan je daar alsnog voor kiezen. Wanneer er tijdens het afwachten toch heftig bloedverlies gaat optreden kan het zijn dat curettage meteen nodig is. Neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Curettage: als je het moeilijk vindt om af te wachten kan er een curettage worden afgesproken. Eerst wordt er dan een afspraak bij de gynaecoloog gemaakt. Daar wordt dan het een en ander doorgesproken, er wordt altijd nog een echo gemaakt en vervolgens de curettage gepland. Dit is een ingreep die poliklinisch plaats vindt, ongeveer 10 minuten duurt en onder narcose wordt gedaan. Hierbij is een kleine kans op complicaties.

Misoprostol: In het JBZ wordt de mogelijkheid geboden om door middel van een vaginaal tablet, de miskraam in gang te zetten. Soms komt niet de gehele vrucht, dan kan alsnog gekozen moeten worden voor curettage.

Lichamelijk herstel na een miskraam

Het lichamelijke herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Na een paar dagen kun je meestal je werkzaamheden weer opnemen. Ongeveer 1 a 2 weken kan er nog wat bloedverlies en bruine afscheiding zijn. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Het is na een miskraam niet moeilijker om zwanger te worden.

Emotioneel herstel na een miskraam

Een miskraam is vaak heel ingrijpend. Vooral in de eerste weken erna kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kun je ook gevoelens van boosheid, leegte, falen van je eigen lijf of jaloezie naar andere zwangere vrouwen hebben. Iedereen verwerkt een miskraam op haar of zijn eigen manier. Vaak is het fijn om dit soort gevoelens met anderen te delen, je partner of anderen met een zelfde ervaring of je verloskundige.

Wanneer er vragen zijn of je bent ergens ongerust over bel dan altijd met de dienstdoende verloskundige.

Folder Miskraam

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.