Knipsel kinkhoest.PNG

Kinkhoest

Kinkhoestvaccinatie aan zwangere vrouwen

15 februari 2018

De Gezondheidsraad heeft in 2015 aan de minister van VWS het advies gegeven om kinkhoestvaccinatie aan zwangeren in te voeren. 

Het advies aan RIVM en VWS is om de kinkhoestvaccinatie aan zwangeren op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma en te laten uitvoeren door de verloskundig zorgverlener.

De minister heeft hierover nog geen besluit genomen. Om die reden is nog geen landelijk advies beschikbaar over de invoering van vaccinatie en verwijzen wij naar het RIVM voor het voorlichten van  zwangere vrouwen.

Wij verwijzen onze zwngeren naar de GGD of eigen huisarts voor vaccinatie.

WAAROM VACCINEREN TEGEN KINKHOEST?

In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. De eerste vaccinatie krijgen kinderen als ze 6 tot 8 weken oud zijn via het consultatiebureau. Dit betekent dat een baby de eerste maanden nog niet beschermd is tegen kinkhoest. Bij volwassenen wordt de bescherming minder. Zij krijgen zelf geen ernstige klachten, maar kunnen wel baby’s besmetten.

Hoe werkt het?

Na vaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen tegen kinkhoest aan. Bij een zwangere vrouw gaan deze stoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby is dus in de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap.

Hoeveel kost de prik?

De vaccinatie kost 49,50 euro en is voor eigen rekening. Vergoed uw zorgverzekering de prik? Vraag dan aan uw huisarts om een verwijsbrief.

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.