Omgaan met pijn

Iedereen weet dat de bevalling pijnlijk is en de ene persoon kan daar beter mee omgaan dan de andere. Wij denken dat het goed is om je te laten informeren en te lezen hoe een bevalling gaat.

Wat kan je thuis aan de pijn doen?

Belangrijk is dat je kunt ontspannen en durft over te geven aan de weeënkracht. Een warm bad of douche, massage of een andere houding kunnen hierbij helpen.
Je kunt een TENS- apparaat huren. Deze werkt door middel van stroompjes die de pijnvezels  beïnvloeden. Dit apparaat is te huur in onze praktijk.
Vraag ook altijd begeleiding van de verloskundige als je hieraan behoefte hebt. Een stukje acceptatie van de pijn helpt ook om de weeën op te vangen. Je tegen de weeën verzetten verergert de pijn.

Wat als je de pijn niet meer aan kan?

Een bevalling is een natuurlijk proces, waarbij we vertrouwen op de kracht van je lichaam. De pijn die je hebt van weeën is niet te vergelijken met pijn van bijvoorbeeld een gebroken been of kiespijn. De weeënpijn geeft aan dat de baarmoedermond zich gaat openen. Het is goed om te beseffen dat dit nodig is voor de geboorte van jullie kindje. Als je het idee hebt dat je de grens bereikt hebt, bespreek dit dan altijd met de verloskundige. Mocht het nodig zijn dan is in overleg met de gynaecoloog pijnbestrijding bespreekbaar. Dit wordt alleen gedaan in het ziekenhuis en onder leiding van de gynaecoloog. De reden van overdracht is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moet worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt door middel van een hartfilmpje.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven kun je kiezen voor een ruggenprik of injectie met pethidine.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding lees dan de folder of kom naar onze voorlichtingsavonden.

Hoe ga je om met pijn.PNG Folder Hoe ga je om met pijn

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.