Spreekuur

De begeleiding van de zwangerschap houdt in dat je gemiddeld 14 keer op controle komt. De eerste controle rond 10 weken zwangerschap duurt ongeveer 60 minuten.

Neem je legitimatiebewijs mee naar de intake zodat we de gegevens kunnen overnemen. Ook vragen we je de eerste controle urine mee te nemen. Een klein potje met 20 ml (ongeveer 1-2 cm) is voldoende. Zorg dat het een "gewassen plas" is d.w.z. eerst jezelf wassen, dan een beetje plassen en daarna pas opvangen, eventuele afscheiding plas je dan weg.

Onderwerpen die tijdens de eerste controle aan bod komen zijn:

 • persoonlijke gegevens
 • medische voorgeschiedenis van jezelf, je partner en je directe familie
 • bespreken vermoedelijke bevallingsdatum
 • uitleg over de termijnecho
 • toelichten mogelijkheden prenatale screening
 • plaats van bevallen, thuis of in het ziekenhuis
 • uitleg over het aanvragen van de kraamzorg
 • als je rookt starten we het begeleidingstraject, V-mis
 • bloeddruk meten en urine controle
 • informatie werkwijze en samenstelling praktijk
 • gelegenheid tot het stellen van vragen

 

De vervolgafspraken duren 15 minuten.Wij proberen op tijd te werken, zorg dat je minimaal 5 minuten van te voren aanwezig bent. Natuurlijk kan het gebeuren dat je niet naar een afspraak kunt komen. We vragen je dan een nieuwe afspraak te plannen met onze assistente. Voor een afspraak die niet binnen 24 uur is geannuleerd, wordt  €25,00 (€55,00 voor een intake) in rekening gebracht. Dit wordt niet vergoed door je verzekering.

De frequenties van de controles zien er globaal als volgt uit:

 • tot 21 weken zien we je iedere 4 tot 5 weken
 • vanaf 21 weken iedere 3 weken
 • vanaf 32 weken iedere 2 weken
 • vanaf 36 weken iedere week tot aan de bevalling

 

De bloeddruk wordt bij elke controle gemeten. Wanneer de bloeddruk gaat stijgen zullen we vragen om een beetje urine (in een goed afsluitbaar/hygienisch potje) mee te brengen zodat we kunnen controleren of er eiwit in zit.

Door middel van uitwendig onderzoek bepalen we of je baarmoeder goed groeit en luisteren we met onze doptone ( dat is geen echo) vanaf 10 weken naar de harttonen. Rond 20 weken kun je gemiddeld je baby voelen bewegen.

Bij 19 weken wordt de SEO, dat is de screeningsecho aangeboden.

Vanaf ongeveer 27-30 weken kunnen we voelen hoe je baby in je buik ligt. In de laatste weken van de zwangerschap bepalen we ook of je baby aan het indalen is.

Bij 30 weken wordt er een groei-echo aangeboden op onze praktijk.

Bij twijfel over de ligging van je baby, maken we bij 35-36 weken een liggingecho. Wanneer je kind met het hoofd naar beneden ligt kun je met ons bevallen. Ligt je kindje in stuitligging of zijn er andere medische risico's dan verwijzen wij jullie naar het ziekenhuis. We bespreken jullie geboorteplan en nemen de informatie over de bevalling door. 

Een normale zwangerschap mag tot 42 weken duren. Ben je nog niet bevallen, dan wordt er vanaf 41 weken een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog voor een controle. De controle houdt in dat de conditie van de baby wordt beoordeeld door middel van een echo en CTG (hartfilmpje). Is alles goed, kun je rustig afwachten tot 42 weken. Na 42 weken neemt de gynaecoloog de zorg over.

Inloopspreekuur

   ==>      Je mag altijd  de dienstdoende bellen voor vragen      <==

Je kunt zonder afspraak binnenlopen om een korte vraag te stellen,om even het hartje te horen kloppen of evt je bloeddruk te laten controleren.

Waar : lokatie Groote Wielen
Wanneer : Vrijdagmorgen van 8.30 uur tot 9.00 uur

Het is niet bedoeld om daarheen te komen als je zwangerschapsklachten zoals bijv bloedverlies of harde buiken hebt, bel dan de dienstdoende verloskundige op nummer 06-53548631.

Bloedonderzoek

Na de intake wordt bloedonderzoek gedaan, hier krijg je een formulier voor mee. We controleren onder andere je bloedgroep en Rhesusfactor. Alle Rhesus-D negatieve en/of Rhesus-c negatieve vrouwen moeten tussen 27en 28 weken opnieuw bloed laten prikken. Bij Rhesus-D negatieve vrouwen wordt gekeken of de baby Rhesus D positief of Rhesus D negatief is. Alle zwangeren waarvan het kind Rhesus D positief is, krijgen bij 30 weken en na de bevalling een injectie met anti-D. 

miniatuur sanquin.PNG Lees meer

Tip

Wanneer je de NIPT wilt laten verrichten, ontvang je van ons een aanvraagformulier hiervoor. Indien je alle informatie hebt gekregen, vragen we je het toestemmingsformulier NIPT te tekenen. Hiermee geef je aan dat je de informatie hebt begrepen. 
Alvorens je bloed voor de NIPT mag laten prikken, moet je betalen. De instructie hiervoor staat op het aanvraagformulier NIPT, neem het betaalbewijs mee naar het laboratorium.

Tevens ontvang je van ons een formulier om het routinezwangerschapsbloed te laten prikken. Wij raden aan om deze gelijktijdig met het prikken van de NIPT mee te nemen. 
Zo kan alles tegelijk worden geprikt.

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.