Klik hier voor meer informatie over Moxa therapie

Groepsbijeenkomsten

Wil jij ook extra informatie ontvangen van geboortezorg professionals? Ervaringen delen en samen voorbereiden op de nieuwe periode in je leven? Lees dan nu verder ....

Groepsbijeenkomsten

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken.  Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over gaat nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. 

Naast jouw individuele medische controles bieden wij daarom onze pakketten aan met daarin groepsbijeenkomsten, een programma dat alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend. De groepsbijeenkomsten laten zich vooral leiden door de vragen die er bij de zwangeren liggen. 

Ook is het mogelijk om de groepsbijeenkomsten als een los onderdeel af te nemen. De kosten hiervoor zijn € 188,-. Het gaat om 6 bijeenkomsten. 

Close Up Portrait Man S Woman S Hands

Onze pakketten

Wil je meer weten over de inhoud? Kijk dan bij onze pakketten en ontdek welke zorg bij jou past. In de tijdlijn vind je de onderwerpen van de groepsbijeenkomsten. 

Groepsbijeenkomsten

14-18 weken
22-26 weken
30-34 weken
34-38 weken
4-8 weken na de bevalling
8-12 weken na de geboorte van je kind
14-18 weken

Ontmoeten

Tijdens de eerste groepsbijeenkomst maak je onder begeleiding van de verloskundige kennis met je groepsgenoten.

Een zwangerschap is niet voor iedereen hetzelfde. Gevoelens als blijdschap, onzekerheid, spanning en euforie zijn dan ook heel normaal in het eerste trimester. Daarnaast ervaart elke vrouw andere zwangerschapskwaaltjes. Deze gevoelens, kwalen en ervaringen worden niet altijd erkent door de omgeving. 
Ook onderwerpen als wat mag je regelen, komen aan bod.

Gastspreker Naomi de Werdt

  • Het laatste half uur zal worden ondersteunt door Naomi de Werdt, diëtiste. Zij vertelt over gezonde voeding en gaat in op de vragen die naar voren komen in de groep.
22-26 weken

Zwanger

Tijdens deze groepsbijeenkomst wordt er dieper ingegaan hoe het is om zwanger te zijn. Onderwerpen als de veranderingen in je lichaam, het gaan voelen bewegen van je kind en de betekenis hiervan, kunnen aan bod komen.

Gastspreker Margriet Pompe

  • Het laatste halve uur sluit Margriet Pompe, bekkentherapeut aan. Zij is gespecialiseerd in bekken- en zwangerschap gerelateerde klachten. Rugpijn en bekkenklachten zijn de meest voorkomende ongemakken in de zwangerschap. We denken er vaak licht over, maar het kan een uiting zijn van een langer bestaand probleem dat verergert door de fysiologische veranderingen in het lichaam gedurende de zwangerschap. Margriet leert ons met behulp van oefeningen hoe om te gaan met deze klachten.
30-34 weken

De bevalling

Eerlijke uitleg over de ins en outs van bevallen. Je leert over de verschillende fases, de rol van ontspannen, verschillende houdingen en manieren van omgaan met pijn. Op een natuurlijke manier of met medicatie, wat past bij jou?
Met deze kennis maak je een geboorteplan wat bij jou past.

Wie zijn er bij de bevalling en wat is hun rol?

Wanneer bel je de verloskundige?

Bij deze bijeenkomst zijn ook de partners aanwezig.

Gastspreker tweede lijns verloskundige

  • Deze hele bijeenkomst sluit een tweede lijns verloskundige aan. Soms is het nodig dat de zorg wordt overgedragen aan het ziekenhuis. Wat kunnen de redenen zijn en hoe gaat dat in zijn werk.
34-38 weken

Het kraambed

De zwangerschap vordert en de bevalling gaat eraan komen, voor velen een spannende tijd. Lukt het allemaal nog op je werk of ben je net met verlof?

Velen zullen waarschijnlijk voornamelijk met bevalling bezig zijn. Echter zal direct hierna de kraamweek starten. Een week van ontdekken en genieten maar ook weinig slaap, grote verantwoordelijkheid, veel nieuwe dingen leren en vooral wennen.
Meestal zit je op een roze of blauwe wolk, maar er mogen ook grijze dagen zijn. We gaan dieper in op verwachtingen.
Een grote verandering voor jou en je partner. Hoe bereid je je voor op het ouderschap.

Gastspreker José Verhagen

  • Deze bijeenkomst geeft kraamverzorgende en lactatiedeskundige José Verhagen jullie een verhelderde uitleg over deze fase. Zij heeft een ruime ervaring in het begeleiden van jonge gezinnen.
4-8 weken na de bevalling

Veel nieuws te ontdekken

Samen kijken we terug op de afgelopen periode, wat is er veranderd.
Hoe voelt het ouderschap. Hoe gaat het lichamelijk herstel, met extra aandacht voor je bekkenbodem, voeding en slapen.
Aandacht voor je kind, maar hoe zit het met de aandacht voor elkaar? De samenwerking of de rolverdeling.
En welke vorm van anticonceptie is er mogelijk?

Baby blues, depressie en hormonen. Wat is normaal en wat hoort erbij? Wanneer vraag je hulp?

 

Gastspreker Judith Bekkers-Leijten

  • Deze hele bijeenkomst sluit Judith Bekkers-Leijten aan als verloskundige en coach.
8-12 weken na de geboorte van je kind

Moeders ontmoeten Moeders

Langzaam begint je verlof op zijn eind te lopen en ben je mogelijk al weer aan het voorbereiden op je werk.
Wat zijn je mogelijkheden, is er eventueel gelegenheid om te kolven.

Maar ook hoe voelt dat om weer aan het werk te gaan. Je kind voor de eerste keer naar de oppas of kinderdagverblijf brengen.

Tijd voor jezelf en elkaar.

Gastspreker GGD/CB

  • Deze hele bijeenkomst zal een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau aansluiten. Zij geeft uitleg over de rol van het CB, het monitoren van de groei en ontwikkeling met alle daarbij horende vragen..

Veelgestelde vragen

Wat komt aan bod?

Je vormt samen met een groep vrouwen, die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend, een sessiegroep. Tijdens de sessies komen steeds andere onderwerpen aan bod, bijvoorbeeld over de groei van je baby, gezonde leefstijl, omgaan met zwangerschapskwalen en klachten en voorbereiden op je bevalling. In een sessie ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De sessies vinden plaats in een groep van 8 vrouwen.

Wie begeleidt de groepsbijeenkomsten?

Een groep wordt begeleid door twee vaste personen: Een verloskundige en een andere beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg. Dit kan bijvoorbeeld een
diëtiste, fysiotherapeut, lactatiedeskundige (zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding) of een kraamverzorgende zijn.

Wanneer zijn de groepsbijeenkomsten?

De groepsbijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. Deze duren ongeveer 1,5 uur per bijeenkomst. De medische controles worden in individuele afspraken gepland, deze staan los van de groepsconsulten.

Wat is yoga?

Zwangerschapsyoga

Een zwangerschapsyogales is een wekelijks moment voor jezelf en je kindje. Het helpt je om te ontspannen tijdens je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling.

Iedere les bestaat uit yoga oefeningen die ervoor zorgen dat je lichaam soepel blijft en je spanning in je lichaam kan loslaten. Je leert verschillende ademhalingstechnieken je helpen tijdens de bevalling. Er is veel aandacht in de les voor het veranderende lichaam. Je maakt bewust contact met je kindje en leert om te ontspannen. Dit zorgt voor vertrouwen in jezelf en de bevalling.  

Iedere les komt er een onderwerp aanbod dat je helpt om je voor te bereiden op de bevalling. Zo komen bijvoorbeeld de verschillende stadia van de bevalling aan bod aan de hand van thema’s als vertrouwen, aandacht, ruimte en loslaten.

In de les is er ook aandacht voor specifieke lichamelijke zwangerschapsklachten en wat je kan doen om deze te verlichten, bijvoorbeeld bij bandenpijn, pijn in de onderrug of het bekken, kramp, spataderen, vasthouden van vocht en obstipatie. Zo kunnen verschillende zwangerschapsklachten verdwijnen. De les wordt afgesloten met een diepe eindontspanning. Dit bevordert een goede  nachtrust.

Vanaf 16 weken ben je welkom en je kan doorgaan met zwangerschapsyoga tot aan je bevalling. Je hoeft geen ervaring met yoga te hebben. Het is aan te raden om je tijdig aan te melden voor de lessen.

Na de bevalling worden er ook yoga na de bevalling lessen aangeboden. Je leert dan op een verantwoorde manier je buikspieren te gebruiken en de bekkenbodemspieren weer te activeren voordat je je eigen sport weer oppakt.

De lessen worden gegeven door Betty van Soest van Studio Moeder & Kind.

Wat is MOM in Balance?

Energieke workouts van Mom in Balance in de frisse buitenlucht zorgen ervoor dat jij je sterk en energiek blijft voelen. Door de persoonlijke aandacht van professionele trainers ga jij aan de slag met functionele trainingen die speciaal samengesteld zijn voor het zwangere lichaam. Tijdens de workout is er speciale aandacht voor het versterken van je lichaam en het verbeteren van je conditie. Doormiddel van de combinatie van spierversterkende oefeningen, cardio en ontspanning laad jij jezelf op om energiek je zwangerschap te doorlopen. Gebruik de workout als een ME-time moment en kom in contact met andere zwangeren. Tijdens de workout is er altijd ruimte om met de trainer jouw persoonlijke behoeftes en wensen te bespreken.

Wist je dat sporten tijdens je zwangerschap niet alleen gezond is voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje?
Als jij goed in je vel zit is het makkelijker de juiste keuzes te maken, aan je persoonlijke ambities te werken én ten volle te genieten van je gezin. 

De komende negen maanden staat je lichaam in het teken van het gezond laten groeien van je baby. Dit vraagt om energie, focus, discipline, doorzettingsvermogen en een sterk lichaam. Zwanger zijn is topsport, waarbij je extra energie goed kunt gebruiken. Door tijdens de zwangerschap al gezond en actief te leven, ben je de eerste periode van het moederschap veel energieker.

De training is op maat gemaakt voor jouw zwangere lichaam en ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemtherapeuten. De trainers zijn deskundig en intern opgeleid en zorgen dat jij altijd op verantwoorde wijze sport.

 Je kunt van start gaan met de Zwanger workout vanaf het begin van je zwangerschap of later instromen en mee blijven trainen tot je uitgerekende datum. Ook na je bevalling helpen we je om Back in Shape te komen zodat je volop kunt genieten van het moederschap. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporten tijdens de zwangerschap een hoop positieve voordelen heeft. Door te sporten tijdens je zwangerschap ervaar je minder fysieke klachten gedurende je zwangerschap en herstel je sneller van je bevalling met een goede conditie. En: sporten tijdens je zwangerschap brengt geen risico’s mee voor moeder of kind, mits er sprake is van een gezond verlopende zwangerschap. 

Bij regelmatige kracht- en cardiotrainingen kunnen veel zwangerschapskwalen worden voorkomen zoals vermoeidheid, zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Sporten en gezond eten zullen je helpen een gezonde gewichtstoename te realiseren. Vrouwen die regelmatig en tot het einde van de zwangerschap sporten, komen gemiddeld 4 kilo minder aan dan vrouwen die niet actief zijn tijdens de zwangerschap. Tevens is sporten tijdens je zwangerschap ook gezond voor de ontwikkeling van het hart en het zenuwstelsel van de foetus en blijkt het ook een positief effect te hebben op het IQ van je baby.

Je kunt vanaf het begin tot de uitgerekende datum blijven sporten tijdens je zwangerschap. Het is wel belangrijk dat je dit onder professionele begeleiding blijft doen. De Mom in Balance Zwanger workouts zijn geschikt voor alle zwangere vrouwen, ongeacht sportachtergrond of conditie. De lessen zijn op maat gemaakt voor het zwangere lichaam en ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten.

Wat is pilates?

Wil jij graag fit, flexibel en in balans blijven tijdens je zwangerschap? Dan kan zwangerschapspilates wat voor jou zijn! Pilates is een fysieke en mentale oefenmethode waarbij spieren worden verlengd en versterkt door middel van ademhaling- en houdingcorrectie. Tijdens je zwangerschap heb je een toenemend gewicht dat gedragen moet worden. Dat vergt kracht en uithoudingsvermogen van je spieren. Zwangerschapspilates is hiervoor bij uitstek geschikt omdat je rustig en geconcentreerd je rug, buik en bekken in optimale conditie brengt. Door pilates vergroot je de controle op je spieren en blijf je zo fit en vitaal mogelijk.

In de zwangerschap wordt de les aangepast, zodat de oefeningen veilig zijn om te doen in ieder trimester. Tijdens zwangerschapspilates bereid je je fysiek en mentaal voor op de bevalling en houd je je lichaam sterk. Pilates biedt een goede basis tijdens EN na de bevalling.

Als je zwanger bent, verandert er van alles in je lichaam. Hiermee maakt je lichaam zich gereed voor de zwangerschap en bevalling. Zo verslappen de spieren en gewrichten door de hormonen. Terwijl er eigenlijk, met een groeiende buik, juist meer van de spieren gevraagd wordt.

Bij pilates train je op een effectieve manier de buik-, bekkenbodem- en rugspieren. Deze spieren beschermen en ondersteunen je rug. Zo voorkom je bekken- en rugpijn. Ook kan je door het trainen van je bekkenbodemspieren de kans op urineverlies verkleinen, tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Met klein materiaal zoals pilatesballen en flexbanden is pilates vooral leuk om te doen. Ook is er ruimte voor ademhaling, ontspanning en oefeningen ter voorbereiding op de bevalling. Alles draait namelijk om de balans tussen in- en ontspanning. Bij gezond bewegen gaat het niet alleen om hoeveel en hoe intensief je beweegt, maar vooral ook hoe je beweegt en hoe je lichaam daarbij voelt.

Wat is het verschil tussen yoga en pilates?

Veel mensen vragen naar het verschil tussen yoga en pilates. Bij pilates ligt het accent meer sportief en is er veel aandacht voor het juist uitvoeren van de bewegingen. Bij yoga ligt het accent meer op ontspanning en verdieping van je geest. Echter wordt er bij zwangerschapspilates ook aandacht besteed aan ademhalingstechnieken.

Aanmelden

Woon je in Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze