Klik hier voor meer informatie over bevallen in de zomer 2024 regio Den Bosch

Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Een miskraam kun je niet voorkomen. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, mag je ons altijd bellen.

Wij zijn altijd wakker. Je hoeft een miskraam niet alleen te doen.

Miskraam

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap

1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Vaak komt een miskraam door een aanlegstoornis of een afwijking van de vrucht. Meestal is dit een chromosomale afwijking die bij de bevruchting is ontstaan. De vrucht kan daardoor niet meer groeien en wordt afgestoten. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanningen, zoals vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden.

Folder miskraam
KIM 2976

Emoties bij een miskraam

Probeer erover te praten

Een miskraam is helaas iets wat veel van jullie overkomt en niet altijd is de oorzaak hiervan bekent. Iedereen ervaart een miskraam op een andere manier. Een vroege miskraam is vaak vergelijkbaar met een (heftige) menstruatie. Een wat latere miskraam kan net een mini bevalling zijn.

Het helpt om met je omgeving te praten over wat je overkomt, je bent namelijk vaak niet alleen en je hoeft het ook zeker niet alleen te doen!

Podcast Miskraammonologen

In de podcast Miskraammonologen hoor je de persoonlijke verhalen van vrouwen. Gynaecologen geven aan dat ze nog te vaak aan vrouwen moet vertellen: ‘Nee, je kunt morgen niet gewoon naar je werk. Je hebt net een miskraam gekregen.’ Doordat vrouwen steeds vaker durven te zeggen ‘ik kom niet, ik voel me beroerd omdat ik zwanger was en een miskraam heb gekregen’, kan er ook voor ze gezorgd worden.

Veelgestelde vragen

Mogelijke verschijnselen van een miskraam

  • Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en misselijkheid kunnen afnemen.
  • Bloedverlies dat binnen enkele uren tot dagen kan toenemen en kortdurend hevig kan zijn.
  • Het vruchtje verliezen in de vorm van stolsel en stukjes weefsel of een doorzichtig zakje.
  • Menstruatieachtige of weeën-achtige pijn.

Hoe verloopt een miskraam?

Meestal wordt het vruchtje binnen twee tot vier weken na het begin van de bloeding spontaan afgestoten. Het kan ook langer duren, medisch gezien kan dat geen kwaad. Overleg met je verloskundige hoe lang jij het natuurlijke proces wil afwachten. 

Hoe lang duurt het lichamelijke herstel na een miskraam?

Na een spontane miskraam, het medicinaal opwekken van de miskraam of curettage is het lichamelijke herstel meestal vlot. Ongeveer 1 à 2 weken kun je nog wat last hebben van bloedverlies en bruine afscheiding. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer zwanger te worden. Het is na een miskraam niet moeilijker om opnieuw zwanger te worden.

Wanneer kan ik weer zwanger raken?

Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer zwanger te worden. Het is na een miskraam niet moeilijker om opnieuw zwanger te worden.

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze