Klik hier voor meer informatie over bevallen in de zomer 2024 regio Den Bosch

Anticonceptie

Het is verstandig om al in de zwangerschap na te denken over welke vorm van anticonceptie je zou willen gebruiken na de bevalling. In de kraamtijd en bij de nacontrole bespreken wij dit onderwerp met jullie. Dit is vier tot zes weken na je bevalling. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk.

Welke anticonceptie past bij mij?

Er zijn verschillende soorten anticonceptie mogelijk. De keus is daarom erg persoonlijk. Kies je bijvoorbeeld met of zonder hormonen, wil je de cyclus nog kunnen beïnvloeden, heb je veel last van je menstruatie of heb je negatieve bijwerkingen gehad bij eerdere keuzes. Allemaal vragen waar we graag samen met jou over nadenken. 

Je kunt je ook voorbereiden met de website over Anticonceptie.

KIM 2912

Veelgestelde vragen

Wie komen in aanmerking voor plaatsen spiraal of Implanon bij Belle Vie?

In principe mag iedereen zich melden voor anticonceptie begeleiding bij Belle Vie.

Of je nu zwanger bent geweest bij ons in de praktijk of elders, of je eerder een spiraal/Implanon hebt laten plaatsen door een huisarts. Of je komt voor vervanging, of als je nog geen kinderen hebt gehad.

Na het afnemen van je anamnese kijken we samen wat de keus is die bij jou past.

Praktische informatie

De pil

Wij kunnen het recept voor de pil (orale anticonceptie) voorschrijven tijdens de nacontrole of ons anticonceptieconsult. Wij stellen je huisarts op de hoogte van je keuze voor anticonceptie.

Verschillende spiralen

Als je tijdens het anticonceptieconsult kiest voor het hormoonspiraal Kyleena of Mirena óf voor het koperspiraal T-Safe dan schrijven wij een recept voor, hiermee haal je zelf het spiraal bij je apotheek op.

Plaatsen en verwijderen spiraal
Vanaf 12 weken na de bevalling of keizersnede kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en de baarmoeder weer voldoende hersteld na je bevalling.

Vóór de plaatsing meten we bloeddruk, gewicht en vragen naar je medische voorgeschiedenis. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit duurt een paar minuten en is een beetje gevoelig. Neem daarom ongeveer drie kwartier voor de afspraak 1000 mg paracetamol of ibuprofen 200 mg in.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in je onderbuik hebben, dat is meestal onschuldig en van korte duur. De eerste maanden kun je wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking van het spiraal verwijzen we naar de bijsluiter. Je ontvangt van ons een kaartje met gegevens over de plaatsing en tot wanneer de spiraal mag blijven zitten, bewaar dit goed. 

Je kunt bij ons ook terecht voor het verwijderen of laten vervangen van je spiraal. 

Implanon

Ook kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een hormoonstaafje in je arm. Dit mag vanaf 6 weken na de bevalling. Je bent dan voor 3 jaar beschermd tegen zwangerschap.
Neem ongeveer drie kwartier voor de afspraak 1000 mg paracetamol of ibuprofen 200 mg in.

Heb ik een recept nodig?

Voor zowel het plaatsen van een spiraal als voor het plaatsen van een Implanon heb je een recept nodig.

Kies je voor de pil of wil je starten met een nieuwe pil dan heb je ook een recept nodig.

Na een gesprek over je keuze, schrijven wij het recept voor je uit.

Je kunt daarmee het gewenste product bij de apotheek ophalen.

Kijk van te voren in je verzekering na welke kosten vergoed worden of wat je zelf betaalt.

Wat zijn de kosten?

De meeste verzekeringen vergoeden het plaatsen van de spiraal of Implanon door de verloskundige. 

De pil, spiraal of Implanon betaal je meestal zelf.

Richtlijn 2023:
- Mirena /Kyleena   € 132,-
- T-Safe   € 79,-
- Implanon  € 117,-

Of het spiraaltje zelf en een nacontrole-echo (ca. € 46,58) vergoed worden, is afhankelijk van je zorgverzekeraar. 

Bij een aanvullende verzekering kun je het bedrag meestal gedeeltelijk of geheel terugkrijgen van je zorgverzekering.
 

Om onverwachte kosten te voorkomen, adviseren wij je zorgverzekering van te voren te checken.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal of Implanon, of het voorschrijven van een recept voor de pil, kun je een afspraak maken via onze assistente 073-5210764 of via het contactformulier. Wil je een nieuwe spiraal laten plaatsen, dan verzoeken we je dit tijdig kenbaar te maken zodat we een recept kunnen uitschrijven en jij je nieuwe spiraal kunt ophalen bij de apotheek.

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze