Lees onze nieuwsbrief: Coronamaatregelen en avondklok

Veelgestelde vragen

Kies je onderwerp

Verloskunde

Wat houdt het Zwangerenportaal in?

Belle Vie werkt met het Zwangerenportaal. Via dit communicatieplatform kunnen wij je optimaal informeren over je zwangerschap en met je videobellen. Tevens ontvang je afspraakherinneringen en worden je echofoto's gedeeld. Je kunt je aanmelden via de uitnodiging die je van ons ontvangt. 

Wat neem ik mee naar de NIPT-test?

Wil je de NIPT-test laten doen, neem dan mee:
• het NIPT-aanvraagformulier dat je van ons hebt ontvangen
• Identiteitsbewijs en je patiëntenpas van het JBZ
• formulier routinezwangerschapsbloed, dat je van ons hebt ontvangen
• Voor je bloed mag laten prikken, moet je de NIPT-test betalen. Instructies hiervoor staan op het aanvraagformulier. Neem het betaalbewijs mee naar het laboratorium.

Belangrijk: je moet zelf een afspraak inplannen om bloed te laten prikken. 

Ik ben Rhesus D negatief. En nu?

Ben je Rhesus D-negatief dan wordt je bloed in week 27 onderzocht op antistoffen. Het laboratorium bepaalt ook of je kind Rhesus D-negatief of -positief is.
Is je kind Rhesus D-positief? Dan bestaat de kans dat je lichaam antistoffen gaat
maken tegen het bloed van je kind. Om die kans te verkleinen, krijg je in week 30 van
de zwangerschap een injectie. Je baby merkt niets van deze injectie en loopt geen
enkel risico. Na de bevalling krijg je nog een keer een injectie. Soms doen zich
bijzondere situaties voor waarin een extra injectie nodig is. Dat zal de verloskundige
of gynaecoloog je dan vertellen.
Is je kind Rhesus D-negatief? Je lichaam maakt geen antistoffen tegen het bloed van je
kind omdat jullie allebei Rhesus D-negatief zijn. Je hebt geen injectie nodig.

Ik ben Rhesus c negatief. Wat nu?

Ben je Rhesus c negatief dan kan je lichaam ook antistoffen maken tegen het bloed
van je kind. Er bestaat geen injectie om dat te voorkomen. Daarom onderzoekt het
laboratorium in week 27 van de zwangerschap of je lichaam antistoffen maakt. Zo ja,
dan zal de verloskundige of gynaecoloog je tijdens de zwangerschap extra controleren.
Die extra controles zijn nodig om te ontdekken of de gezondheid van je kind in gevaar
komt.

Meer vragen

Coaching

Wat houdt coaching in?

In een gesprek van 1,5 uur kijken we samen wat jou bezighoudt. 

Wat kost coaching?

  • Een gesprek duurt ongeveer 1,5 uur.
  • De kosten voor een gesprek zijn € 55,- per uur.
  • Als je samen komt met je partner, zijn de kosten € 70,- per uur. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wie geeft de coaching?

Judith Bekkers-Leijten, verloskundige en geschoold coach.
Sinds april 2020 kunnen de cliënten en hun partners bij Belle Vie Geboortezorg en Welzijn terecht. Er komen veel verschillende vragen en gesprekken voorbij. De psychische klachten hoeven helemaal niet groot of zwaar te zijn, het zijn altijd klachten waar Judith je bij kan ondersteunen.

Is coaching alleen voor vrouwen?

Nee, ook mannen zijn welkom. Voor hen kan een bevalling eveneens een indrukwekkende  ervaring zijn. Soms heeft de verandering van rol in relatie of gezin een grote impact.

Echoscopie

Hoe bereid ik me voor op een echo?

Wordt de echo voor 13 weken zwangerschap gemaakt, plas dan de laatste 2 uur voor de echo niet zodat je blaas gevuld is. Extra drinken is niet nodig. De echobeelden zijn duidelijker als je 2 dagen voor de echo je buik niet insmeert met bodylotion en geen doucheschuim gebruikt. 

Wat gebeurt er tijdens een echo?

Er wordt een transducer – een soort camera – tegen je buik gehouden. Met behulp van geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van de inwendige structuren van het menselijk lichaam. Zo kan de baby in de baarmoeder worden gezien. Van dit onderzoek heb je geen last.

 

Echo’s die zeer vroeg in de zwangerschap gemaakt worden, zijn vrijwel altijd inwendig, via de vagina.

Mag ik filmen tijdens de echo?

Nee. Een echo is een medisch onderzoek. Mochten er afwijkingen worden gezien, dan kunnen wij direct ingaan op jullie vragen en uitleg geven over verwijzing voor behandel -of begeleidingsplan.

Mogen er meerdere personen mee naar de echo?

Wij vragen je samen met je partner te komen. Natuurlijk is het leuk om naar je ongeboren kind te kijken. Echter de echo’s die wij aanvragen hebben een medische reden. Kom daarom samen met je partner, maar laat anderen en/of kleine kinderen thuis. We vragen jullie begrip hiervoor, een medische echo maken en uitleggen vergt nauwkeurigheid en concentratie. Drukte of afleiding op de kamer kunnen de kwaliteit beïnvloeden. Wil je een pretecho laten maken, dan mag je wel meer mensen meenemen.

Meer vragen

Massage

Wanneer een zwangerschapsmassage?

Gedurende het eerste trimester wordt afgeraden een zwangerschapsmassage te nemen, ook gewone massages. Bij massages komen namelijk veel afvalstoffen vrij die in de eerste maanden schadelijk kunnen zijn voor je baby. Vanaf het tweede trimester (week 14) kan je op elk gewenst moment een zwangerschapsmassage nemen.

Hoelang duurt een zwangerschapsmassage?

Gemiddeld duurt een zwangerschapsmassage ongeveer een uur.

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage heeft de volgende voordelen:

  • Betere slaap. Zwangere vrouwen die een massage krijgen slapen beter, en dan is goed voor je algemene welzijn tijdens de zwangerschap.
  • Ontspanning. De handelingen tijdens een zwangerschapsmassage zorgen voor het vrijkomen van chemische stoffen in je lichaam, zoals oxytocine, die kunnen leiden tot een heerlijk ontspannen gevoel. Tijdens een massage wordt ook vaak het stresshormoon cortisol verlaagd. En een ontspannen mama, is een ontspannen baby!
  • Verlichting van pijn. Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van rugpijn en pijn in je benen, en een massage kan dan uitstekende verlichting bieden, vooral als je het regelmatig doet.
  • Verbeterde bloedcirculatie. Tijdens een massage verbetert je bloedcirculatie en lymfenstelsel, waardoor je afvalstoffen beter kwijt kunt.

In welke houding ontvang ik de zwangerschapsmassage?

Bij zwangerschapsmassage lig je op je zijde en wordt je lichaam ondersteunt door kussens onder je buik, tussen je ellebogen en knieën. Hiermee zorgen we dat je ontspannen kunt liggen. Ook de ruimte maken we lekker warm.

Meer vragen

Aanmelden

Woon je in Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze