Klik hier voor meer informatie over bevallen in de zomer 2024 regio Den Bosch
Afbeelding1

Moxa Therapie

Als blijkt dat de baby bij 32 weken in stuit ligt, kun je Moxatherapie toepassen om de kans op spontaan draaien van de baby te vergroten. De kans is dan 75% dat de baby naar een hoofdligging draait. Moxatherapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese geneeskunde.

Wanneer de baby na deze therapie niet draait, kan alsnog een uitwendige versie (draaiing) uitgevoerd worden in het ziekenhuis, rond 36 weken.

Moxa Therapie

Stuitligging
Ongeveer 96% van alle baby’s ligt tegen het einde van de zwangerschap in een hoofdligging, 0,5% neemt een dwarsligging aan en 3,5% ligt in een stuitpositie.

 

Wat is Moxatherapie
Een Moxastick is een staaf, gemaakt van bijvoetskruid (Artemisa Vulgaris). Deze steek je aan en gaat gloeien. Je beweegt hiermee boven een specifiek acupunctuurpunt, namelijk je kleine teen. Het geeft een warmtestraling die erg aangenaam en absoluut niet pijnlijk is. De baby wordt hierdoor gestimuleerd om flink te bewegen en uiteindelijk, op natuurlijke wijze, te draaien. Wij gebruiken de smoke-less variant, die net zo goed werkt, maar minder rook en geur verspreidt. De baby kan natuurlijk ook spontaan draaien, maar met Moxatherapie wordt de kans groter. 

 

Wetenschappelijk onderzoek over toepassing van Moxa bij stuitligging
Dr. klinische epidemiologie Ineke van den Berg is in 2010 gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op onderzoek naar o.a. toepassing van Moxa bij stuitligging. Zij constateert op basis van 6 onderzoeken dat 66% van de baby’s na Moxatherapie in hoofdligging komt te liggen tegen 34% die geen therapie deden.

 

Hoe gaat het in zijn werk?
Tijdens een consult op de praktijk behandelen Marijke van der Kemp of Esther Rasenberg je de eerste keer en leggen we precies uit hoe je Moxa daarna zelf kan toepassen. Neem eventueel je partner mee zodat hij of zij jou thuis kan behandelen met Moxa. Het is de bedoeling dat je de Moxa behandeling 3-5 keer per week toepast waarbij ieder teen 10 minuten wordt behandeld. In principe mag je 2 weken doorgaan met de Moxa-behandeling.

 

Kosten
De kosten zijn € 34,- voor een behandeling van 20 minuten inclusief 2 Moxasticks.

 

Afspraak
Je kunt hiervoor een afspraak maken via de assistente, 073-5210764.

 

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraars?
Graag adviseren we je te allen tijde om voorafgaande aan de behandelingen bij je eigen zorgverzekeraar navraag te doen naar vergoeding.

Folder Moxa Therapie

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze