Na de kraamtijd

Tijdens je kraambed en de periode erna kun je soms onzeker zijn. De kraamverzorgster is weg en nu staan jullie er samen voor. Iedereen verwacht dat je het leuk vindt en op die roze wolk zit. Soms voelt het niet zo en wordt er niet over gesproken waardoor je kan denken dat jij de enige bent die onzeker is of moet wennen aan de veranderingen. Daarom proberen we om hier te beschrijven wat je kan voelen. Al hoef je dat dan natuurlijk niet allemaal zo te ervaren. Deze tekst kan negatief overkomen maar zo is het zeker niet bedoeld.

Je moet wennen aan een nieuw ritme, het voeden gebeurt in het begin om de drie a vier uur, dus baby’s zijn vaak 's nacht wakker terwijl jij en je partner heel erg moe zijn.
Direct heb je een grote verantwoordelijkheid voor je kindje.
De meeste partners gaan weer aan het werk en als hij thuiskomt kan het wel eens zijn dat hij alleen oog heeft voor zijn zoon of dochter en niet voor jou.
Je lichaam voelt niet meer vertrouwd. Er is veel veranderd waar je aan moet wennen. Misschien heb je nog last van je hechtingen, een slappe buik en ook je borsten zijn anders. Bovendien kun je vaak nog niet in je oude kleding.
Je hormonen spelen nog een grote rol waardoor je wisselend emotioneel kunt zijn en niet iedereen begrijpt dit of kan er wat aan doen.
Mensen om je heen zijn geneigd om allerlei, goedbedoelde adviezen te geven waar jullie niets mee kunnen, dit kan je het gevoel geven dat jullie het niet goed doen.
Bij de baby krijg je geen gebruiksaanwijzing dus soms is het heel moeilijk om te snappen waarom een baby bv. lang huilt en niet op jou of je partner reageert. Volg je hart en doe eens een dag of een paar dagen niet veel. Zeg bezoek af en neem voldoende rust, dit geldt ook voor je werkende partner.
Ook zal je soms concentratie problemen ervaren ten gevolge van de vermoeidheid en wisselende hormonen.
Dit soort ongemakken worden door veel mensen ervaren dus eigenlijk is het niet raar om er met andere mensen over te praten, dit lucht vaak op en je hebt het gevoel dat je niet de enige bent.

Ook het consultatiebureau kan je hierbij ondersteunen.

Een ander advies is om absoluut te doen wat je gevoel je ingeeft.
Hopelijk houdt dit je niet tegen om ongelofelijk van je kind te genieten want dat is het allerbelangrijkst !

Stichting Baby Hope zamelt restanten van kraampakketten in voor kraamprojecten in de Derde Wereld. Kijk voor de verzamelpunten op stichtingbabyhope  Je kunt er een moeder en baby in een ander land een goede start mee geven.
Per februari 2017 is er een nieuw inzamelpunt in Berlicum, bij verpleegkundige Mw W. Strik, je kunt elke avond bij haar terecht om overdadige spullen af te geven. Ouwensteijn 34, Berlicum. Tevens kun je op de polikliniek gynaecologie in het JBZ spullen af geven.

Anticonceptie
Wanneer je kraambed weer voorbij is komt ook de tijd om na te denken over de manier waarop je jezelf weer wilt beschermen tegen zwangerschap. Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar. Iedereen zal dat op zijn eigen manier willen invullen. Soms voldoet de jouw bekende methode maar er kan ook behoefte zijn om op andere methoden over te gaan als voor de zwangerschap. Op de website vind je alles heel overzichtelijk en duidelijk uitgelegd. Je kunt altijd overleggen met ons. Wij schrijven anticonceptiepillen en spiralen voor, die wij ook voor je plaatsen of verwijderen. 

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.