Lees onze nieuwsbrief: Coronamaatregelen en avondklok

Anticonceptie

Het is verstandig om al in de zwangerschap na te denken over welke vorm van anticonceptie je zou willen gebruiken na de bevalling. In de kraamtijd en bij de nacontrole bespreken wij dit onderwerp met jullie. Dit is vier tot zes weken na je bevalling. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie mogelijk.

Soorten anticonceptie

Lees hierover meer op de website over Anticonceptie.

KIM 2912

Praktische informatie

De pil

Wij kunnen het recept voor de pil (orale anticonceptie) voorschrijven tijdens de nacontrole of ons anticonceptieconsult. Wij stellen je huisarts op de hoogte van je keuze voor anticonceptie.

Verschillende spiralen

Als je tijdens het anticonceptieconsult kiest voor het hormoonspiraal Kyleena of Mirena óf voor het koperspiraal T-Safe dan schrijven wij een recept voor, hiermee haal je zelf het spiraal bij je apotheek op.

Plaatsen en verwijderen spiraal
Vanaf 12 weken na de bevalling of keizersnede kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en de baarmoeder weer voldoende hersteld na je bevalling.

Vóór de plaatsing meten we bloeddruk, gewicht en vragen naar je medische voorgeschiedenis. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit duurt een paar minuten en is een beetje gevoelig. Neem daarom ongeveer drie kwartier voor de afspraak 1000 mg paracetamol of ibuprofen 200 mg in.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in je onderbuik hebben, dat is meestal onschuldig en van korte duur. De eerste maanden kun je wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking van het spiraal verwijzen we naar de bijsluiter. Je ontvangt van ons een kaartje met gegevens over de plaatsing en tot wanneer de spiraal mag blijven zitten, bewaar dit goed. 

Je kunt bij ons ook terecht voor het verwijderen van je spiraal. 

Tarieven

De pil of het spiraal betaal je meestal zelf. Bij een aanvullende verzekering kun je het bedrag meestal gedeeltelijk of geheel terugkrijgen van je zorgverzekering. De meeste verzekeringen vergoeden het plaatsen van de spiraal wel.  Om onverwachte kosten te voorkomen, adviseren wij je zorgverzekering van te voren te checken.

Afspraak maken

Voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal of het voorschrijven van een recept voor de pil, kun je een afspraak maken via onze assistente 073-5210764 of via het contactformulier. Wil je een nieuwe spiraal laten plaatsen, dan verzoeken we je dit tijdig kenbaar te maken zodat we een recept kunnen uitschrijven en jij je nieuwe spiraal kunt ophalen bij de apotheek.

Aanmelden

Woon je in Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze