Actueel2.jpg

Zwanger! In het nieuws.

ZIKA virus

De berichtgeving rondom het Zika virus en zwangerschap kan erg verontrustend zijn. Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het Zika virus heerst. Het RIVM geeft aan dat deze vrouwen uitstel moeten overwegen als de reis niet noodzakelijk is. Op de site van het RIVM vind je meest actuele informatie rondom Zika virus en zwangerschap.

Kraamverlof

Werk je in loondienst en ben je de echtgenoot of partner van de moeder van een pasgeboren baby? Dan heb je recht op 2 dagen betaald kraamverlof (ook wel vaderschapsverlof genoemd). Bovendien heb je sinds 1 januari 2015 recht op 3 dagen (onbetaald) ouderschapsverlof. Het kraamverlof duurt niet langer bij een meerling.

Kraamverlof opnemen

Je moet het kraamverlof bij een thuisbevalling binnen 4 weken na de geboorte opnemen. Bij een bevalling in het ziekenhuis moet je het verlof binnen 4 weken na thuiskomst van de baby uit het ziekenhuis opnemen.

Laat je werkgever zo snel mogelijk  weten wanneer je het kraamverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Je werkgever kan dit verlof niet weigeren.
Voor de bevalling kun je een beroep doen op calamiteitenverlof.

Partner recht op 3 dagen ouderschapsverlof bij geboorte

Rond de geboorte van jullie kind heb je als partner van de moeder recht op 3 dagen ouderschapsverlof. De werkgever mag deze 3 dagen niet weigeren.

Gevolgen voor salaris

Uw werkgever betaalt uw salaris door tijdens het kraamverlof.

Keizersnede

Het is mogelijk om het aantal keizersnedes bij baby's in stuitligging met 50% te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Dit kan door baby’s die na 36 weken zwangerschap verkeerd in de baarmoeder blijken te liggen te kantelen, ook wel uitwendige versie genoemd.

Normaal gesproken liggen baby’s met het hoofd naar beneden in de baarmoeder. Kinderen die met het hoofd naar boven liggen, in een stuitligging, komen in 80% van de gevallen via een keizersnede ter wereld. Deze operatie heeft meer risico’s voor de moeder, het kind en de volgende zwangerschap, dan een ‘gewone’ bevalling. Uit het onderzoek blijkt dat door de baby in stuitligging nog in de baarmoeder te kantelen, 57% van de 2318 vrouwen normaal kan bevallen.

Onnodige medische interventies

In Nederland liggen jaarlijks meer dan 8000 baby’s in stuitligging na 36 weken zwangerschap. Verloskundige Ariëtte van der Feen is blij met de resultaten van het onderzoek, omdat het draaien van baby's onnodige medische interventies voorkomt: “Ik hoop dat in alle regio’s in Nederland de uitwendige versie een optie wordt. Door vrouwen goed te informeren en de tijd te nemen voor het draaien, is er zo nog veel gezondheidswinst te behalen.”

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.