Klik hier voor meer informatie over pakketten

Een jaar van corona bij Belle Vie

Laat ik beginnen met de woorden van Guus Meeuwis: hoe maak ik een verhaal over dit jaar? Hoe krijg ik alles wat is gebeurd bij elkaar?

 

Regels, afschalen en eindeloos videobellen

In maart 2020 rukt het coronavirus op, ook in Nederland. Onze minister-president spreekt het land toe: we moeten in lockdown. Vanuit Belle Vie volgen we alles op de voet en hebben we een spoedoverleg met elkaar. Hoe pakken we deze volkomen nieuwe situatie aan?

Als verloskundigen willen we dat de zwangere en haar partner centraal staan. Maar kunnen we dat nog waarborgen, als partners en kinderen niet meer mee mogen komen naar de praktijk, als we contactmomenten moeten afschalen, kortere fysieke controles op de praktijk en de rest via videobellen gaan doen? Met pijn in ons hart gaan we aan de slag. Vroege- en 32-weken echo’s worden afgebeld. Gelukkig begrijpen de cliënten het, hoe jammer het ook is. Alle consulten gaan naar 5 minuten waarin we de bloeddruk meten, uitwendig onderzoek doen en naar het hartje luisteren. De rest gaat telefonisch. Onze gehele spreekuren gaan op de schop. Dit vergt van iedereen veel inzet en flexibiliteit. Materiaal wordt gekocht, stickers en lint met ‘houd afstand’, mondkapjes, handschoenen, desinfectiegel etc. Er moet een nieuwsbrief de deur uit en overal in de praktijk hangen de regels met betrekking tot corona. De assistentes gaan thuis werken en wij overleggen niet meer wekelijks fysiek maar online. In het begin voelt dat onwennig, maar nu - een jaar later- weten we niet beter en kunnen we het ook! Het nieuwe werken is begonnen. We videobellen wat af.

Niet alleen op praktijkniveau gebeurt er van alles, ook regionaal en landelijk wordt er actie ondernomen. Er komt een taskforce met korte lijnen. Met z’n allen lobbyen we voor FFP2 maskers en beschermmiddelen. Er is een tekort in Nederland, maar vanuit alle hoeken krijgen we materiaal, van dierenartsen, bedrijven en ook van cliënten.

Volledige lockdown en routekaart

Dan komt er voor de zomer een versoepeling. We kunnen even op adem komen. De afspraken kunnen weer fysiek op de praktijk, alle echo’s mogen weer gemaakt worden en ook de partners zijn weer welkom. We gaan twee keer langs in het kraambed en er mag weer iemand mee naar een bevalling. Ook de stagiaires starten weer met hun praktijkstages.

Maar helaas gaan we na de zomerperiode volledig in lockdown.

We hebben inmiddels een routekaart waarin staat welke maatregelen bij welke fase horen en alle besmette zwangere worden geregistreerd via een landelijk systeem. Dit zodat we ook kunnen monitoren of een besmetting invloed heeft op een zwangerschap en de pasgeborene. De cijfers laten dit tot nu toe nog niet zien gelukkig.  Ondertussen is alles goed geregeld zodat de zorg niet weer terug hoeft naar hoe het was begin maart. Het werken met mondkapjes vergt wel wat discipline en maakt de interactie en communicatie soms lastig.

Mooie momenten en meer rust

Gelukkig zijn de zwangere en hun partners zich bewust van alle regels en werken we met een gezonde populatie. Ook wij als verloskundigen zijn waakzaam. Sommige van ons hebben al volwassen kinderen die studeren, bij anderen zijn ze nog klein en gaan ze naar de BSO of school. Dit vergt ook veel van onze partners en kinderen. Ook zijn wij allemaal nog gezond en hebben we via het ziekenhuis de mogelijkheid om ons te testen. Dit doen we dan ook bij de geringste klachten.

Ondanks alles kent het afgelopen jaar ook mooie momenten. We zien meer rust bij de zwangeren, minder moeten en partners die meer thuis zijn. We zien ook meer rust in de kraambedden, dit werkt door op de baby’s en op de borstvoeding als deze wordt gegeven. We zien ook meer thuisbevallingen, elke bevalling blijft speciaal maar de intimiteit van thuis blijft uniek.

We zetten door met z’n allen, het gevoel van hoop en samen is nog niet weg. Wij missen wel het samen zijn met jullie allen, we missen de partners en de kinderen in de praktijk. We missen het fysieke feliciteren na een bevalling. De opa en oma die soms na een uur al aan het bed staan. Kortom we missen dat wat ons vak zo bijzonder maakt: het menselijk contact!

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze