Klik hier voor meer informatie over bevallen in de zomer 2024 regio Den Bosch

Ervaringsverhaal van verloskundige Charina

Even aan de andere kant van het bureau en het bed

Geregeld krijg je als verloskundige de vraag of het nu anders is om zelf zwanger te zijn en te bevallen… Mijn antwoord is: Nee. Ook wij hebben last van o.a. misselijkheid, vermoeidheid, harde buiken, bekken, hormonen (tranen) en zijn soms zoekende naar waar ligt de grens? Het enige verschil is dat we schakelen, tussen ons verloskundige brein en onszelf. Dit verschil is tegelijkertijd ook onze valkuil/uitdaging. Als verloskundige zien we natuurlijk ook geregeld de andere kant van ons mooie vak. Als zwangere zorgt dit soms voor meer onzekerheid of angsten maar wisselt dit zich in rap tempo af met vertrouwen in het lichaam. “Je leest het al”, ook wij zijn als zwangere echt even de cliënt aan de andere kant van het bureau.
Echo’s kunnen spannend zijn. Controles zijn fijn om o.a. weer even je verhaal te doen en het hartje te horen en bevallen doet pijn. We weten dan wel dat het functionele pijn is, maar op dat moment denken ook wij… “Waarom wilde ik dit ook alweer”?

Toen mijn vriend (tijdens beide bevallingen) vroeg ‘’Moet ik de verloskundige bellen?’’ Wist ik hier 2x geen antwoord op te geven. Gelukkig had hij geleerd van de eerste keer om niet mee te gaan in mijn twijfel en besloot hij gewoon maar te bellen 😊. Ik had net amper 5 weeën gehad en begon al persdrang te ervaren. Terwijl mijn zwangere brein dacht ‘’dit kan toch niet zo snel!’’, zou ik aan de andere kant van het bed hebben gedacht; ‘’waarom niet, ik zie toch dat je persdrang hebt?’’. Ook toen mijn collega zei dat ik mocht gaan persen (op basis van wat ze aan mij zag), vroeg ik om bevestiging, want ja het verloskundig rateltje in mijn hoofd stond nu eenmaal niet uit en meten is weten…. Gelukkig heb je op dat moment geen ‘’verloskundige’’ inspraak.

Bevallen is ook voor ons intens, (soms ook) heftig maar ook fascinerend. Fascinerend hoeveel verschil er tussen je eerste en tweede ervaring kan zitten, fascinerend hoe het proces van bevallen werkt, maar ook fascinerend hoe verschillend het aan beide kant van het bed kan zijn. De heftigheid en hectiek die ik op dat moment zelf als barende ervaarde, maar waar je later op het beeldmateriaal alleen maar een ontspannen sfeer, rust en controle ziet. En je begeleid bent zoals je zelf eenieder zou willen begeleiden tijdens dit proces.
“En maakt het ons dan ook een andere verloskundige”? “Ik vind van niet, maar onze eigen ervaring als client nemen we natuurlijk wel mee”. Zelf ooit zwanger zijn geweest als verloskundige is zeker géén must, maar kan wel een pre zijn. “Ik sta niet anders naast het bed van een barende, maar je kunt je soms op een net wat andere manier verplaatsen in een client”. “Wat mijn ervaringen mij vooral hebben gebracht is een stukje bewustwording tijdens de zwangerschap en bevalling en meer ervaring/kennis in het kraambed, met de borstvoeding maar vooral daarna… een (werkende) moeder, ouder, partner en gezin zijn”.

Lieve groet

Charina

Aanmelden

Woon je in 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Groote Wielen, Hintham, Berlicum, Middelrode, Geffen, Nuland of Vinkel? Wij begeleiden zowel thuisbevallingen als poliklinische bevallingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of in het ziekenhuis Bernhoven.

Aanmelden
KIM 3531

Maak je keuze