Meest gestelde vragen

 • Wat als je pijnlijke hechtingen hebt?
 • Wat als je aambeien hebt?
 • Wat als je stuwing hebt?
 • Wat als je tepelkloven hebt?
 • Wat als je borstontsteking hebt? 
 • Wat als het navelstompje bloedt?
 • Wat als de baby oranje plast?
 • Wat als erbij meisjes slijmerig bloed in de luier zit?
 • Wat als de tepels opgezwollen zijn?
 • Wat als de baby geel ziet?
 • Wat als je ongerust bent?

 

Wat als je pijnlijke hechtingen hebt?

Regelmatig douchen en goed drogen zijn een eerste vereiste. Met de billen bloot in bed zal het hestel bevorderen. Je kunt de pijn verzachten door in een badje met groene Badedas (Classic) te gaan zitten.

Wat als je aambeien hebt?

Aambeien zijn uitstulpingen van vaten rond de anus die soms veel klachten geven. Probeer eerst te koelen met ijs. Curanol (zalf en tabletten) is een homeopatisch middel dat goed werkt. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek of te bestellen op www.curanol.nl.

Wat als je stuwing hebt?

Stuwing begint vanaf dag 3 en duurt ongeveer 24 tot 48 uur. De baby zal de tepel moeilijker kunnen pakken. Probeer eerst de borst licht te masseren zodat deze soepeler wordt. IJs of gekneusde witte koolbladeren kunnen de pijn verzachten. Eventueel kun je eenmalig de spanning eraf kolven.

Wat als je tepelkloven hebt?

De baby moet de tepel goed in de mond hebben. Het aanzuigen kan even pijnlijk zijn, maar moet snel afzwakken. Anders moet de baby opnieuw happen. Laat de baby nooit sabbelen of smakken. Je kunt verschillende houdingen van aanleggen proberen zodat de tepels op verschillende manieren belast worden. Eventueel kun je een dun laagje vette zalf  op je tepels smeren, bijv. Purelan. De baby kan ook spruw hebben.

Wat als de baby spruw heeft?

Spruw is een schimmel die als een wit beslag in de mond van de baby te zien is. De tepels kunnen hierdoor geïnfecteerd worden en gevoelig zijn. In overleg met je verloskundige kan de huisarts medicatie voorschrijven.

Wat als je borstontsteking hebt?

In het kraambed ben je erg kwetsbaar voor borstontsteking. Dit uit zich in snel oplopende hoge koorts, rode pijnlijke plekken en glanzende borsten. Door stuwing zal je baby de borst minder goed kunnen pakken. Neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Wat als het navelstompje bloedt?

Wanneer het navelstompje afvalt of al afgevallen is, kan het nog wel eens bloeden. Schrik hier niet van, dit is normaal. Leg er eventueel een gaasje op. Het geneest vanzelf.

Wat als de baby oranje plast?

Doordat de baby in het begin nog niet zoveel drinkt en daardoor weinig plast, kunnen er uraatkristallen ontstaan. De urine bevat oranje vlekjes. Zodra de baby meer gaat drinken, verdwijnt dit vanzelf weer. Het is wel een aandachtspunt om goed te observeren hoeveel je kindje drinkt.

Wat als erbij meisjes slijmerig bloed in de luier zit?

Meisjes kunnen na de geboorte wat slijmerig bloed verliezen. Dit noemen we een pseudomenstruatie en wordt veroorzaakt door de moederlijke hormonen uit de zwangerschap. Dit is een normaal verschijnsel.

Wat als de tepels van je kindje opgezwollen zijn?

Dit kan zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door het wegvallen van de moederlijke hormonen en verdwijnt vanzelf weer.

Wat als de baby geel ziet?

Geelzien komt vaak voor bij baby's van een paar dagen oud. De gele kleurstof, bilirubine is een afbraakproduct van het bloed. Ongeveer de helft van de baby's ziet in de eerste dagen geel. Dit geel zien begint meestal rond de tweede, derde dag en verdwijnt rond het einde van de eerste levensweek. De oorzaak dat de baby geel gaat zien is meestal de onrijpheid van de lever, dus een vrij normaal verschijnsel en geen reden tot ongerustheid. In onze praktijk kan de verloskundige zelf het bilirubinegehalte prikken door middel van een prik in de hiel. We vragen de partner of iemand anders om het bloed op het laboratorium (hoofdlocatie JBZ) af te geven om na te kijken. Is er sprake van een te hoog bilirubinegehalte dan wordt de baby opgenomen door de kinderarts en onder een blauwe lamp gelegd die de gele kleurstof helpt afbreken.

Wat als je ongerust bent?

Je mag altijd de dienstdoende verloskundige bellen. Is het dringend spreek dan de voicemail in.

 

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.