Meest gestelde vragen over de bevalling

  • Thuis of poliklinisch bevallen?
  • Wat als je naar het ziekenhuis moet?
  • Wat te doen als het contact niet klikt met een verloskundige?
  • Wat als je onverwacht zonder verloskundige bevalt ?


Thuis of poliklinisch bevallen?

Het is mogelijk om zelf te bepalen waar je graag wilt bevallen. Dit kan onder onze begeleiding thuis of in het ziekenhuis zijn. Het belangrijkste argument om de plaats van bevallen te kiezen is daar waar jullie het meest op jullie gemak zijn.
Misschien denk je dat poliklinisch veiliger is dan thuis bevallen. De verloskundige mag in het ziekenhuis niet meer handelingen uitvoeren dan thuis. De gynaecoloog en/of kinderarts staan niet stand-by.
De verloskundige in Nederland is goed opgeleid om zelfstandig de normaal verlopende bevalling te begeleiden. Zij heeft geleerd om risico’s in te schatten en hiernaar te handelen. De thuisbevalling zou anders nooit mogen plaatsvinden.

In onze regio werken we samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wanneer je poliklinisch gaat bevallen is het belangrijk om je zwangerschapskaart, identiteitsbewijs en je patiëntenpas (zie voorbereiding bevalling) mee te nemen. Denk ook aan kleding voor jezelf, wat toiletspullen, babykleertjes, maxicosi, fototoestel en natuurlijk alle telefoonnummers. Vaak moet er na poliklinisch bevallen een eigen bijdrage betaald worden. Het bedrag is afhankelijk van je verzekering, kijk dit van te voren na.

Als je het fijn vindt kun je elke maand een informatieavond bijwonen over bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wat als je naar het ziekenhuis moet?

Wanneer je tijdens de bevalling naar de gynaecoloog wordt doorverwezen, is het afhankelijk van de reden en het moment van doorsturen of de verloskundige met je meegaat naar het ziekenhuis. Dit doorverwijzen heeft meestal een preventief karakter en is zelden acuut. Vanwege het verhoogde risico op dat moment, is het veiliger om in het ziekenhuis te bevallen. De gynaecoloog neemt de zorg van ons over en bepaalt verder het beleid ten aanzien van de rest van de bevalling.

Wat te doen als het contact niet klikt met een verloskundige ?

Soms klikken persoonlijkheden niet of iemand kan verkeerd overkomen, terwijl dit niet de bedoeling is. Ons advies is om dit altijd met de desbetreffende verloskundige bespreekbaar te maken. Vind je het moeilijk om het rechtstreeks met de desbetreffende verloskundige te bespreken dan mag je dit ook aan een ander verloskundige of de praktijkassistente doorgeven.
Vaak zie je dat er na een gesprek meer met je gevoelens rekening gehouden kan worden, waardoor de samenwerking beter verloopt.

Wat als je onverwacht zonder verloskundige bevalt ?

Het belangrijkste is om rustig te blijven. Baby’s die snel geboren worden, hebben vaak een goede start en huilen gelijk. Belangrijk is om de baby goed warm te houden.
Droog het gelijk af, zet een mutsje op en leg het in warme doeken op de blote buik van de moeder.
Zorg dat de ademweg vrij is door eventueel een gaasje door het mondje te halen.
Als de baby huilt is alles prima, soms moet de baby even bijkomen van de snelle bevalling. Wrijf dan even over het ruggetje, dan komt de ademhaling vanzelf op gang.
Probeer op de klok te kijken hoe laat de baby geboren is. Meestal arriveert de verloskundige binnen enkele minuten.

 

bereikbaarheid

SPOED

06 - 535 486 31

Dienstdoende verloskundige;

voor bevalling, bij klachten of als je ongerust bent.Krijg je de voicemail spreek dan je naam, adres en telefoonnummer in, dan bellen we altijd terug. Binnen 10 minuten geen reactie, bel dan nogmaals.

NIET DRINGENDE VRAGEN

073 - 521 07 64

De assistente is te bereiken op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur en woensdag en donderdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Niet dringende vragen of annuleren van je afspraak (minimaal 24 uur tevoren) kan ook per mail info@belle-vie.nl

BELLEN DOOR ZIEKENHUIS

073 - 553 20 20

Als je ons, om welke reden dan ook echt niet kunt bereiken, dan kun je ons door het ziekenhuis laten bellen.